Archive for June, 2008

June 27th, 2008

Läcker jordgubbstårta

Ingredienser
1 apelsin
1 tårtbotten (3-delad)
1 l jordgubbar
½ glas röd vinbärsgelé
myntablad (till garnering)
rivet apelsinskal

Mousse
100 g vit blockchoklad
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 msk florsocker

Gör så här
Pressa saften ur apelsinen och skeda den över bottnarna.
Låt stå och dra in medan resten görs.

Smält chokladen över vattenbad eller på lägsta värmen.
Låt den svalna lite, men inte stelna.

Vispa grädden.
Vispa gulor och socker i en annan skål och vänd ner grädden.
Rör sedan ner den smälta chokladen i grädden.

Lägg ihop tårtan med chokladmousse emellan och runtom.
Lägg vackra jordgubbar över hela tårtan och ev myntablad runt kanten.

Smält gelén på svag värme och vispa den slät.
Lägg i skal-strimlorna och ge dem ett hastigt uppkok.
Låt dem rinna av.

Glasera jordgubbarna med lite gelé och lägg apelsinskalen över.

June 27th, 2008

Sommartårta

Den här är en säker höjdare! Man svänger lätt ihop den på bara några minuter. Använd färdiga tårtbottnar för att spara tid, men jag brukar göra “rulltårte-bottnar” med samma fyllning som nedan. Så kan man forma kakan som man vill.

Ingredienser
3 tårtbottnar (köp färdiga)
2-3 msk färskpressad apelsinjuice
1 burk kesella (250 g)
250 g halvtinade hallon
1 dl florsocker
1 burk aprikospuré (barnmat)
3 dl vispgrädde
bär till garnering (jordgubbar eller hallon kanske)

Gör så här
1. Lägg en av tårtbottnarna på ett fat
2. Droppa den färskpressade apelsinjuicen över
3. Mixa kesellan med de halvtinade hallonen. Rör ner florsockret samt aprikospurén.
4. Bre hälften av hallonkrämen på tårtbottnen, lägg på nästa botten och upprepa proceduren.
5. Lägg slutligen på den sista bottnen (locket) och toppa med vispad grädde och garnera med frukt o bär.

June 18th, 2008

Världens bästa kladdkaka

Garanterat! Prova så får du se!! Du kan inte misslyckas!

Ingredienser
4 ägg
2 dl socker
200 gram margarin
200 gram mörk blockchoklad
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här
* Vispa ägg o socker pösigt (om man smakar på det så ska sockerkornen inte knastra mellan tänderna)
* Smält choklad och margarin i en kastrull (akta så det inte bränns i botten)
* Rör i chokladblandningen i “pöset” (ägg o socker blandningen)
* Rör i mjöl och bakpulver (vill du minska risk för klumpar så sikta)
* Smöra o bröa en form (lite margarin och skorpmjöl, funkar även med kokkos)
* Häll i smeten och grädda mitt i ugnen, 225 grader, i 12-15 minuter

– Lugn! Kakan ska vara JÄTTEkladdig när du tar ut den.
– Gör helst kakan minst en dag innan och ha den i kylen efter den svalnat.
– Kakan kan göras månader i förväg och förvaras i frysen – ta upp dan innan bara!
– Grymt bra om man måste massproducera kaka till stor fest och mycket billigt. Jag gjorde en gång 10 kladdkakor – o hade alla i sin form inom en timme!! Det e vad jag kallar massproducering!

Tips!
Gör kakan med olika chokladsorter (vit, ljus, mörk)
Lägg AfterEight ovanpå kakan eller tryck ner i, för mintsmak

Favoriten som aldrig misslyckas (förutom om du tänkte bjuda på kakan direkt efter den e färdig – då blir det mer sås än kaka)