Archive for October, 2008

October 17th, 2008

Grekiska köttbullar med potatis o tzatziki

Detta va nåt som jag o Johan bara slängde ihop igår,

men det va jättegott så det kan jag rekommendera.

Till köttbullarna
Nötfärs
Ägg
Fetaost
Soltorkade tomater
Rödlök
Salt & Peppar

Tzatziki
Grekisk yoghurt
Riven gurka
Vitlök

Övrigt
Potatis + grönsaker

Vi gjorde så här
* Tvätta potatisen och skär i klyftor – in i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader
* Hacka löken smått, skär de soltorkade tomaterna smått – Blanda i en skål med nötfärsen, fetaost och 1-2 ägg. Salta och Peppra. Gör rättså stora köttbullar och stek i ett stekjärn. För att de ska bli färdiga helt i mitten (om de e stora) så kan du lägga dem i en ugnsfast form och slänga in i ugnen med potatisen.
* Riv gurkan på rivjärn och pressa sedan ut så mycket vatten som möjligt ur dem. (vi gjorde det i en potatispress – men det går bra med att pressa mellan lite papper) Blanda med pressad vitlök och grekisk yoghurt tills den får den smak du vill ha. Man kan slänga i lite salt och peppar om man vill.
* I vår sallad hade vi massa gott – olika salladssorter, rödlök, tomater, gurka, salladsärtor, paprika.

Enjoy!!!

October 8th, 2008

Kokostoppar

Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 15 min
Färdigt på: 25 min

Ingredienser
50 g smör

2 st ekologiska ägg
1 dl socker
5.5 dl kokosflingor
1 st lime, rivet skal
1 msk ljus rom

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och rör samman med övriga ingredienser.
3. Låt smeten vila i 10 minuter.
4. Klicka ut smeten och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
6. Låt kokostopparna stelna i kylen.

Tips:
Doppa gärna botten på topparna i smält choklad och låt dem stelna i formarna eller på bakplåtspapper. Kokos och choklad utgör en underbar smakkombination.

October 7th, 2008

Farmors rulltårta


Man e alltid “patriotisk” till sin egen farmors matlagning och min farmors rulltårta skojar man inte bort. Det är obligatoriskt att ha med rulltårta när man besöker barnbarnen!

Ingredienser
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

100g smör
½ dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
* Sätt ugnen på 250 grader
* Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna
* Vispa ägg o socker poröst
* Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda sedan i äggblandningen
* Bred ut i långpannan och sätt in i ugnen i ca 5 minuter

* Låt smöret ligga framme lite så det blir lättare att göra smörkrämen
* Rör ut smör och socker till en gegga, så slät som möjligt.
* Blanda i kakao och vaniljsocker
* Bred ut över rulltårtebotten och rulla ihop.

Mycket god! Enjoy!