Archive for April, 2009

April 10th, 2009

Osttårta

Denna osttårta är jättebra att göra när man ska bjuda på ost och kex eller som förrätt. Den går bra att förbereda dagen innan, för att dekoreras innan den serveras

4 pers

Ingredienser
300g philadelphia ost
2 dl creme fraiche
1 liten gul lök eller 2 scharlottenlök – fint hackad
svart och röd stenbitsrom eller caviar

Gör såhär
1) Rör ihop den hackade löken, philadelphia ost och creme fraiche
2) Forma på uppläggningsfat till den form du vill ha (jag brukar göra en rund tårta) – ca 2 cm tjock
3) Ställ in i kylen o ta fram strax innan servering
4) Dekorera med stenbitsrom till fint mönster

Färdig att äta! Servera med tunna kex, som Bretton eller liknande.

Enjoy!

April 7th, 2009

Hemmagjorda krutonger

Verkligen mycket bättre än köpta!!!

Ingredienser
Fransbröd
Vitlök (pressad)
Olja
Persilja (klippt)

Gör såhär
1. Skär bort kanterna på brödet (släng) och skär det sedan i mindre bitar
2. Hetta upp lite olja i en stekpanna, lägg i vitlök och persilja, rör runt lite
3. Lägg sedan brödet i stekpannan och låt steka tills det får fin färg (rör runt hela tiden så det inte bränns)

Enjoy!!!

April 7th, 2009

Lyxig Cesarsallad

Gjorde en lyxig variant på ceasarsallad och den blev fantastiskt god!

Ingredienser
Sallad på kruka
Grillad kyckling
Parmesan
Soltorkade tomater
Ruccola
Avokado
Rödlök
Hemmagjorda krutonger

Gör såhär
1. Pilla den grillade kycklingen
2. Skär avokado, rödlök, soltorkade tomater och ruccola i önskad storlek
3. Börja med att lägga några blad sallad på tallriken. Varva sedan de andra ingredienserna som du vill ha dem.
4. Hyvla eller riv parmesan över salladen
5. Strö hemmagjorda krutonger över salladen och den är färdig att servera!

Enjoy!

April 7th, 2009

Lätta appetizers


Varför inte lyxa till det lite, med en appetizer före maten!

Räkor och avokado på pinne
1) Skala färska räkor, skiva en avokado i bitar och skär ut bitar av citronkött.
2) Trä på en räka, citronkött, avokado, räka, avokado, räka

En Feta-tomat
1) Trä på cocktailtomater på tandpetare
2) Skär fetaost i kuber och trä på bredvid tomaterna
3) Trä på ett blad färsk basilika på varje mumsbit! (saknas på bilden)

Parmalindad melon
1) Skär en honungsmelon i mindre bitar
2) Linda parmaskinka (el motsvarande) runt varje bit melon och fäst med tandpetare

April 7th, 2009

Thaiwook med röd curry


Ingredienser
400 gram fläskfilé, strimlad
1 st morot/morötter, strimlad
1 skvätt röd paprika, strimlad
1 st gul paprika, strimlad
1 st röd lök, i klyftor
2 st vitlöksklyftor
1 msk ingefära, färsk finriven
1 tsk currypasta, röd, alt 1.5 torkad röd curry
1 msk koriander, finhackad
1 msk rapsolja

Sås
1 msk limejuice, färskpressad
1 msk fisksås, asiatisk
1 msk soya, japansk
1 msk Brun Farin

Gör såhär
1) Blanda limejuice fisksås, soja och farin i en skål, lägg strimlad fläskfilé i marinaden och ställ den åt sidan. Strimla grönsakerna, skär rödlöken i klyftor, pressa vitlöken, riv ingefäran, finhacka koriandern.
2) Hetta upp oljan i en panna tillsätt vitlök, ingefära och rödcurry och fräs ca 30 sek.
3) Woka grönsakerna i den heta pannan, lägg dem åt sidan och håll dem varma.
4) Woka fläskfilén till den är klar och blanda samman allt, toppa med färsk koriander.

Servera med jasminris eller basmatiris

April 7th, 2009

Vegetarisk lasange


Igår gjorde jag o Johan en skitgod vegetarisk lasange. Den kan jag verkligen rekommendera! O den va jättelätt o göra.

Ingredienser
2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 chilipeppar eller annat med hetta
1 msk olja
1 brk krossade tomater
2,5 dl creme fraiche (eller andra alternativ)
2 tsk salt
0,5 tsk socker
nymalen svartpeppar
blad från en kruka basilika

250 g frusen bladspenat, tinad
200 g fetaost
9 lasagneplattor
100 g riven ost, smakrik!

Gör såhär
1) Skala och skär morötterna och zucchinin i halvmånar (alternativt mindre bitar om zucchinin e stor)
2) Hacka löken, vitlöken och chilin.
3) Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna, tillsätt zucchinin, tomaterna, creme fraiche och kryddorna utom basilikan.
4) Låt puttra i 10 minuter, tillsätt basilikan.
5) Smaka av och justera framför allt chilimängden.
6) Krama ur spenaten, smula fetaosten och börja lägga samman lasagnen
7) Först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås, resten av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten.
8) Grädda i 225 grader ca 30 minuter.

April 1st, 2009

Stekt fisk med pressad potatis

Igår blev det färsk fisk – nåt jag tror vi kommer fortsätta med lite mer. Mycket gott!!!

Ingredienser:
Färsk torsk
Ströbröd
Citronpeppar

Potatis
Bönor
Sparris

Sås:
Gräddfil
Färsk dill
Citron
Röd stenbitsrom

Vi gjorde såhär:
1) Strö ett tjockt lager ströbröd på en tallrik och blandade det med citronpeppar.
2) Lägg fiskfiléerna på tallriken en i taget o se till så fisken täcks av ströbrödet.
3) Koka potatisen
4) Stek fisken på “lagom” värme i olja
5) Koka upp vatten och låt bönor och sparris koka en kort stund.
6) När potatisen är färdig, pressa den för en lite lyxigare middag!
7) Rör snabbt ihop såsen så den får den konsistens och smak som du vill ha.

Hoppas du tycker det är lika gott som vi tyckte!