Archive for June, 2009

June 30th, 2009

Ugnsgrillad lax med fetaosttäcke

Riktigt smaskigt!! Servera med valfritt tillbehör. Vi hade färskpotatis, sparris och en härlig sallad!


Ingredienser
2 Laxfiléer
1/4 paket fetaost
½ rödlök
4 msk creme fraiche
några basilikablad

Gör såhär
1. Lägg lite fett i botten på en ugnsfast form
2. Lägg i laxfiléerna
3. Blanda fetaost, creme fraiche, basilika och rödlök i en skål
4. Bred ut fetaoströran över filéerna
5. Sätt in i ugnen (225 grader) i ca 10-15 minuter eller tills fetaoströran fått fin färg (känn med sticka så laxen e färdig)

Enjoy

June 25th, 2009

Lime & sesammarinerad kyckling med röd quinoa

Nyttigt hittepå från gårdagen, som enligt mig blev en helt ok vardagsmiddag

Ingredienser
Röd quinoa för 4 personer
1 röd paprika
1 bit gurka
1 avokado
1 rödlök
4 kycklingfiléer
1 lime
2 msk sesamfrön
½ dl olivolja
salt & peppar

Gör såhär
1. Riv skalet på hela och pressa ur juicen ur halva limen.
2. Blanda lime, sesamfrön och olja samt salt & peppar i en liten bunke eller platspåse
3. Skär kycklingen i mindre bitar (men inte för små, för då blir köttet gärna torrt)
4. Lägg kycklingen i limemarinaden en stund
5. Skär paprikan och rödlöken i mindre bitar
6. Koka quinoan enl anvisningar på förpackningen
7. När quinoan är färdig – ställ åt sidan och blanda i paprikan
8. Stek under tiden kycklingen i en stekpanna. När den fått lite färg, lägg i rödlöken och stek tillsammans tills kycklingen är färdig
9. Servera quinoa med paprika tillsammans med kycklingen, bitar av avokado och små bitar av gurka.

Tips! Du kan toppa med pinjenötter eller nåt annat gott för extra “piff”

June 22nd, 2009

Lyxig sommartårta

JÄTTEGOD tårta som jag fick många komplimanger för. Testa själv! Den va inte lika svår som man trodde från början :)

Ingredienser
2 liter rensade jordgubbar
3 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl raps- eller solrosolja
2 1/2 dl filmjölk
1 msk röd karamellfärg
smör eller ströbröd till formen

Cream cheese frosting
600 g färskost (philadelphiatyp)
4 1/2 dl florsocker
3 msk färskpressad limejuice och 1/2 msk rivet skal
Red Velvet cake med jordgubbar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
3. Vispa socker och ägg poröst.
4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk.
5. Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.
6. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.
7. Vispa ihop ingredienserna till frostingen.
8. Rensa och skär jordgubbarna i skivor och spara de finaste till garnering.
9. Skär kakan i 3 delar. (inte världens lättaste, men tänk såhär – det syns inte under frostingen om du “lappat” ihop den)
10. Bre ca 2 1/2 dl av frostingen på den undre delen. Täck med ett lager jordgubbar. Lägg på den andra delen och upprepa. Lägg på den översta delen och bre på ett tunt lager med frosting, ca 1 1/2 dl runtom.
11. Ställ in i kylen ca 30 minuter för att stelna. Ta ut och bre på resten av frostingen. Garnera med jordgubbarna.

Ska jag vara helt ärlig så missade vi det där med att ställa in i kylen för att stelna… Vi käkade den direkt :) o den va lika god. Kanske testar att följa receptet hela nästa gång :)

June 22nd, 2009

Bettans Rabarberpaj

Gjorde pajen till Midsommar och den blev fantastiskt god och smälte i munnen. Jag hade kunnat äta upp hela själv, men det hade inte varit så snällt mot gästerna :)

Ingredienser
150 g smör
3 dl mjöl
1 dl strösocker
5 bananer
rabarber

Gör såhär
1. Rensa och skär rabarbern i små bitar
2. Smörj en form
3. Blanda smör, mjöl och strösocker till en smuldeg
4. Lägg liiiiite deg i botten av formen och lägg sedan på rabarbern
5. Skiva bananerna smått och lägg ovanpå rabarbern
6. Strö sedan över smuldegen och se till så den täcker över hela
7. Grädda mitt i ugnen (225 grader) i ca 20-30 minuter tills smuldegen fått fin färg
8. Servera med vaniljvisp eller vad du själv föredrar

Bästa pajen enligt mig :)

June 22nd, 2009

Tomatsoppa

Jättegod soppa som var väldigt lätt att göra. En riktig C-vitamin bomb

Ingredienser
6-8 mogna tomater
2 msk olivolja
1 klyfta vitlök
1 schalottenlök
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oeklek
3 dl kycklingbuljong eller vegetarisk buljong
2 dl grädde
Salt och svartpeppar efter smak

Gör såhär
1. Skölj tomaterna och skär bort kvisten.
2. Dela i mitten och tryck bort merparten av kärnorna med fingrarna, det kan vara en del kvar, och grovhacka.
3. Finhacka lökarna och lägg med olivoljan i en kastrull.
4. Låt mjukna under medelhög värme, lägg i tomaterna, buljongen, sambal oelek, tomatpurén.
5. Låt sjuda i 30 minuter.
6. Ta sedan en stavmixer och mixa allting slätt.
7. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
8. Låt koka upp igen och servera med färskosten och gott bröd.

Färskosttopping
100 gr mascarponeost
1 msk finhackade örter efter smak (timjan, rosmarin, salvia, basilika är alla goda)
1 tsk färskpressad citronsaft och citronskal (kravcitron)
Salt och peppar

Rör samman och låt stå för att soppan ska dra till sig smakerna, en timme innan den serveras.

June 18th, 2009

Elins gröna ärtsoppa

Denna ärtsoppa fick jag av en gammal studiekompis, Elin. Mycket god och definitivt värd att testa.


Ingredienser
Morötter
Palsternackor
Gul lök
Buljongtärning
Frysta ärtor
Salt & peppar
Grädde
Potatis

Gör såhär
1. Hacka grönsakerna
2. Fräs löken i en kastrull
3. Häll i grönsakerna och koka det hela i buljongen tills grönsakerna är mjuka.
4. Ta av från plattan, häll i de frysta ärtorna.
5. Mixa allt med en stavmixer och häll sedan i grädden och krydda

Färdigt!
Servera med råstekt potatis i små bitar.

Jag tycker att den råstekta potatisen är pricken över i:et i denna rätt. Jättegod soppa som jag va tvungen att ha receptet på.

June 18th, 2009

Farmors Broccolipaj

Denna har jag gjort massor av gånger och med massa olika sorters innehåll. Variera dig! Du kanske hittar massa nya smaker som passar din palett. :)


Svårighetsgrad: Lätt
Tillagningstid:Ca 1 timme
Ugn: 200 grader

Ingredienser
400 g broccoli
300 g svamp
1 gul lök

Smuldeg
2dl vetemjöl
50g smör
1msk kallt vatten

Äggstanning
4 ägg
2½dl matlagningsgrädde
1dl mjölk
2dl riven ost
½ tsk salt
2krm peppar

Gör såhär
1. Förväll broccolin, bryn svamp och lök och lägg allt i botten på en smord form.
2. Vispa ägg, mat-lagningsgrädde, mjölk, riven ost, salt och peppar i en bunke och häll sedan detta över grönsakerna.
3. Ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter.
4. Blanda under tiden smuldegen.
5. Ta ut pajen ur ugnen och lägg på smuldegen.
6. Sätt in i ugnen igen i ytterligare 20 minuter.

Färdig!

Tips! Man kan lätt byta ut grönsakerna mot andra ingredienser. Funkar super med bacon och svamp

June 15th, 2009

Fars Jansson

Min fars kända Janssons frestelse. Hoppas ni uppskattar den lika mycket som släkten gör varje midsommar och jul.

Ingredienser
Potatis (gamla, alltså inte nypotatis) Grovstrimlas i matberedare eller skärs i strimlor med kniv
Gul lök (skall “smältas”, låg värme lång tid)
Ansjovis filéer (Abba, Grebbestad i rosa brk) spara spadet!
Smör
Kaffegrädde

Mängder beroende på formens storlek

Gör såhär
1. Smörj formen, börja med potatis, sen lök och sist täck ytan med ansjovis och sist ett lager med potatis.
2. Skär några tunna flarn med smör och lägg överst på potatisen (kallt smör är lättare att skära).
3. Häll över en del av ansjovisspadet.
4. Sätt in i ugnen (225 grader) tills smöret smält. Häll då på lite grädde
5. In i ugnen igen grädda halva tiden (ca. 25 min) häll sedan på lika mycket grädde igen.
6. Ca. 25 minuter till och den är klar. Känn med en gaffel att potatisen är mjuk. Den skall inte vara för blöt så håll koll på mängden grädde. Man kan med fördel använda en glasform så ser man vätskenivån från sidan.

June 1st, 2009

Valnötspasta

Käkade för nån vecka sen denna valnötspasta och det var mycket gott! För att göra maten lite roligare fräste jag lite grovt hackade champinjoner i vitlök, så hade vi det och smått hackade sockerärtor till. Mycket gott och lätt att göra.

Ingredienser
400 g tortiglioni pasta
50 g pinjenötter
150 g valnötter
2 msk ströbröd
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
2,5 dl mjölk eller grädde
50 g pecorinoost
50 g valnötter (till servering)

Gör såhär
1. Koka pastan al dente i välsaltat vatten.
2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
3. Mixa pinjenötter, valnötter, ströbröd, vitlök, olivolja, salt och peppar i en hushållsmixer.
4. Koka upp mjölken/grädden, slå den över nötterna och mixa ihop.
5. Blanda valnötsåsen med den nykokta pastan.
6. Servera med riven pecorinoost och garnera med krossade valnötter.

Tips!
Med grädde får man ett lite krämigare resultat och eftersom fett är en smakförhöjare så blir det också lite smaskigare såklart. Jag brukar använda matlagningsgrädde för att hålla ner fetthalten. Det blir supergott!!