Archive for December, 2010

December 20th, 2010

Spökliga halloweenmaränger

Små spöken av maränger som passar till halloweenfesten eller till barnkalas. De godaste marrängerna jag testat på länge. Det gör verkligen stor skillnad med att använda florsocker och att vispa över vattenbad.

Ingredienser
6 äggvitor
6 dl florsocker
Garnering:
Smält mörk blockchoklad eller karamellfärg

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Blanda florsocker och äggvitor i en skål. Vispa pösigt över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen, så att inte ångan sipprar upp. När massan pösat till sig efter ca 5 minuter, ta från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten är helt fast.
3. Nu kommer det roliga; spritsa till skruvar eller forma till spöken. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. När marängerna inte känns kladdiga på undersidan är de klara.
4. Gör ögon och mun med chokladen.

December 20th, 2010

Macarones

Macarones e tokgott och kan varieras på massor av sätt. Till vår Halloweenfest gjorde jag orangea macarones med en vaniljsmörkrän – mums. Det får nog bli röda nu till jul :)


Ingredienser
3 Äggvitor
½ dl Strösocker
100g finfint malen skalad Mandel
190g Florsocker
2 msk kakao
ev. Karamellfärg

Gör så här
1. Vispa äggvitorna till ett skum. Rör ned hälften av sockret och vispa lite till. Tillsätt resterande socker och vispa tills marängen blivit tjock och glansig. Färga ev. marängen med karamellfärg.
2. Rör ihop den malda mandeln med flocksockret och ev. smaksättare. Vänd försiktigt ned marängen i mandelsockermjölet.
3. Rör om så att smeten blir jämn och fin, men rör inte så mycket att macaronsmeten blir lös.
4. Spritsa/klicka ut rudlar av smeten på bakplåtspapper- klädda plåtar, spritsa inte macaronerna för nära varandra.
5. Låt macaronerna vila på plåten i 45 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 9-11 minuter.

Vaniljsmörkräm
200g Smör
3 dl Florsocker
1 Vaniljstång, urskrapad
1 Äggula

Gör så här
Vispa alla ingredienserna tills det blir en jämn och slät kräm. Spritsa på en klick av smörkrämen på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem. Förvara macaroonerna i kylen.

December 20th, 2010

Polkagriskola

För en dryg vecka sedan hade vi glöggmys med lite vänner. Jag och en väninna hade bakat julgodis någon dag innan och vi var spända på att se vad gästerna skulle tycka. Denna kola gick åt som smör i solen så den kan jag absolut rekommendera. God jul!


Ingredienser
100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk honung, flytande
2 dl strösocker

Garnering
100 gpolkagrisar, äkta

Gör såhär
Här är en variant på kola med knaster av polkagris. Godast blir det med traditionella gammaldags polkagrisar. Honung gör att kolan inte sockrar sig lika lätt.
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl

December 20th, 2010

Dadelklubbor med choklad

Jag har aldrig upptäckt dadlar – förrän nu! Mums vad gott detta godis var. En absolut ny favorit och naturligtvis kan man skippa pinnarna, men de gör det lite extra roligt.


Ingredienser
12 st dadlar
100 g vit choklad, (mörk går också bra)
50 g mandelmassa
12 st träpinnar typ engångsgrillspett

Till garnering
Chokladströssel eller annat mumsigt

Gör så här
1. Smält chokladen i ett vattenbad.
2. Snitta och kärna ur dadlarna.
3. Fyll dadlarna med mandelmassa.
4. Trä upp dem på träpinnar.
5. Doppa dadlarna i chokladen och sedan i strössel.
6. Ställ att stelna.

December 20th, 2010

Mörk chokladfudge

Mums mums! Supersmarrigt, fastnar inte i tänderna och är lätt att göra!

Ingredienser
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad

Gör såhär
Den här fudgen är lätt att göra och behöver inte lindas in i smör papper. Fudgen blir torr och mjuk, vilket är typiskt för fudge, och den är snällare mot tänderna än seg kola. Den måste koka länge, ungefär 30 min innan den är uppe i 120°. Det är lätt att kontrollera om du har en termometer. Du klarar dig bra utan termometer genom att göra kulprovet. Rör helst inte i fudgen, utan skaka hellre kastrullen lätt någon gång då och då. Glykosen kan du köpa på apoteket eller välsorterad matbutik. Glykos gör att fudgen blir fastare och lätt att skära.

1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°.
2. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om du kan ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande för lös måste den koka längre.
3. När smeten är uppe i 120° rör du ner smör och glykos. Låt koka 1minut. Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter. Rör om och häll upp i en form (20×30 cm) med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna.
4. Ta upp fudgen med smörpapper och skär ut bitar. Förvara svalt.

December 17th, 2010

Vegetarisk lasagne med aubergine

Mycket god lasagne för den som gillar vegetariskt!

Ingredienser
1 paket lasagneplattor
1 förpackning tomatsås
5 dl Creme fraiche, kan bytas ut mot lättare varianter
1 paket fetaost
2 st auberginer
100 gram riven ost, gärna en lagrad ost för mer smak
Salt & peppar
olivolja

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva auberginer tunt, lättast med hjälp av en mandolin.
3. Salta försiktigt skivorna av auberginen och stek dem i lite olivolja. Skivorna ska enbart stekas i någon minut.
3. Blanda samman creme fraish med smulad fetaost. Salta och peppra.
4. Ta fram en ugnsfast form och täck botten med lasagneplattor. Täck plattorna med tomatsås, auberginen och sist fetaoströran. Börja om på nytt med lasagneplattor och varva ingredienserna igen.
5. Unvik att toppa med lasagneplatta, då den inte kommer att mjukna i ugnen.
6. Toppa lasagnen med den rivna osten. Placera i ugnen i ca 40 min.
7. Servera med en god sallad.

Tags:
December 17th, 2010

Mascarponetårta med passionsfruktgelé

En fantastiskt god tårta! Ni måste smaka!

Antal portioner: 10

Ingredienser
150 g digestivekex
50 g smält smör
50 g hackad mörk choklad
9 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 äggulor
2 1/2 dl mascarponeost (250 g)
4 dl vispad grädde
1/2 dl kahlualikör
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice

Gör så här
1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och smula digestivekexen. Smält chokladen i vattenbad. Blanda smulade digestivekex, smält smör och smält choklad. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
2. Mascarponekräm: Lägg 6 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Vispa grädden till hårt skum. Vispa socker och gulor pösigt. Blanda ner Kahlua och mascarpone. Vispa ner gelatinet och vänd sist ner den vispade grädden. Fyll i formen. Ställ att stelna i kylen.
3. Passionsfruktgelé: Lägg 3 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och tillsätt 2 dl juice. Tillsätt det avsvalnade gelatinet under omrörning. Häll gelén ovanpå mascarponetårtan. Ställ att stelna i kylen.