Archive for January, 2011

January 3rd, 2011

Hallon- och blåbärsmoussetårta med chokladbotten och drottninggelé

Denna kaka var nåt av det mest fantastiska som jag gjort och smakat. Eftersom det är 4 lager så tar den naturligtvis lite tid att göra men är inte alls svår. Framöver måste jag nog experimentera lite med andra smaker men den här va fantastisk!!!!


Ingredienser
8-10 bitar

Kladdkaksbotten
100 g margarin
2 st Ägg
2 dl Socker
1,5 dl Vetemjöl
2 krm Salt
1 msk Ljus sirap
1 dl Ögon Cacao
1 tsk Ögon Vanillinsocker

Blåbärsmousse
200 g Blåbär
1 dl Socker
1 dl Äggvitor (ca 3 st)
2 dl Vispgrädde
4 st Gelatinblad

Hallonmousse
200 g Hallon
1 dl Socker
1 dl Äggvitor (ca 3 st)
2 dl Vispgrädde
4 st Gelatinblad

Gelé
50 g Blåbär
50 g Hallon
0,5 dl Socker
1 dl Vatten (fyll upp till 2 dl, se recept)
2 st Gelatinblad

Botten
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält margarinet och låt det svalna, vispa ägg och socker
3. Tillsätt alla torra ingredienser till äggsmeten och sist det smälta margarinet
4. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, smöra insidan av formen och pudra den med mjöl
5. Häll smeten i formen i ett jämnt lager
6. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, kakan ska vara kladdig
7. Låt kallna

Mousse
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
2. Värm blåbären i en kastrull så de saftar sig, passera massan genom en sil så det blir en jämn puré
3. Värm purén tills den nästan kokar
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den varma purén, rör tills de smälter. Låt blandningen svalna
5. Vispa grädden. Vispa äggvitorna och sockret till en jämn blank marängsmet.
6. Blanda grädden med blåbärspurén och vänd ner marängsmeten
7. Fördela moussesmeten ovanpå den nu avsvalnade chokladbottnen. Se till att ytan blir så jämn som möjligt. Ställ formen i kylen så moussen stelnar.
Gör hallonmoussen på samma sätt som blåbärsmoussen. Fördela den ovanpå blåbärsmoussen, jämna till ytan mycket noga. Torka rent springformens kant ovanför moussen så blir gelélagret extra fint. Ställ formen i kylen så moussen stelnar.

Gelé
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Värm bären så de saftar sig, passera dem genom en sil, tillsätt sockret och fyll upp med vatten tills volymen är 2 dl
3. Värm blandningen tills den nästan kokar, krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma vätskan. Låt svalna.
4. Häll blandningen ovanpå hallonmoussen och ställ tillbaka formen i kylen så gelén stelnar.
5. Lossa tårtan från formen försiktigt med en kniv längs kanterna, ta loss kanten, servera och njut!