Archive for October, 2011

October 27th, 2011

Veckans matsedel v41 -11

Denna vecka var härlig, nyttig och lättlagad! Sånt gillar vi!

Måndag: Sallad med kräftskjärtar/tonfisk
Allt möjligt gott var med: Blandad sallad, cocktailtomater, salladsärtor, paprika, kokt ägg, keso. Jag tog tonfisk till och Johan kräftskjärtar.

Tisdag: Blodpudding med rotfruktsbullar
Det är väl inte alla som tycker blodpudding är en höjdare, men jag tycker ändå inte det är så tokigt. När vi väl bestämmer oss för att käka det så gör vi oftast egna potatisbullar till. Denna gång lyxade vi till det med att blanda i lite jordärtskocka och sötpotatis med den vanliga potatisen. Inte alls tokigt.

Onsdag: Vegetarisk lasagne med aubergine
En favvis hos oss och nu var det längesen vi åt det så det var extra roligt. Den är mycket lätt att göra. Det är bara momentet med att steka auberginen som tar lite tid, men det är det väl värt!

Torsdag: Morotssoppa
En av våra favvissoppor! Den är rätt så söt och mycket god. Superlätt att laga också!

Fredag: Lammfärsbiffar med rotsaker och äppeltzatziki
Mums! Lamm är riktigt gott, och vad kan gå fel när man slänger in lite rotsaker i ugnen och slänger ihop en tzatsiki. Inget! Mums! Det blir en härlig fredagskväll!

October 27th, 2011

Morotskaka

1 kaka, ca 8-12 bitar

Ingredienser
3 st (ca 200 g) morötter
0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
eller hasselnötkärnor
2 st ägg
2 dl strösocker
eller råsocker
1 tsk kanel
ev. 0,5 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl matolja

Glasyr
100 g philadelphiaost naturell
0,5-1 dl florsocker
ev. 1 tsk pressad citron eller pressad lime

Gör så här
1. Skala morötterna.
– Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
– Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.
2. Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.
3. Häll ner oljan i smeten.
4. Ta fram en bunke och blanda kanel, ev. ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner över oljan.
5. Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.
6. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.
7. Låt stå i formen 5-10 minuter. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt morotskakan kallna.
8. Gör glasyren. Blanda philadelphiaost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

Servera! Förvara morotskakan i kylskåp.

Tips! Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

Gör kakan “Halloween-ig” med lite färgad glasyr kan man få till ett spindelnät i glasyren

October 27th, 2011

Spindlar

Ett smaskigt läskigt tips inför Halloween! Usch för spindlar!

Ingredienser
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
3 dl havregryn 
2-3 msk starkt kallt kaffe

Garnering
Kokos
Dansukker Florsocker
Röd hushållsfärg
Lakritssnören

Gör så här
1. Rör matfett och florsocker med chokladsmak poröst. Tillsätt havregryn och kaffe.

2. Forma till runda bollar som rullas i kokos. Forma även mindre bollar, som sätts som huvud på de kokosrullade bollarna.

3. Blanda ett par matskedar florsocker med någon droppe röd hushållsfärg och lite vatten och droppa som ögon på huvudet.

4. Skär lakritssnörena i bitar och sätt som ben på spindlarna.

October 27th, 2011

Läskiga fingrar

Dessa tokiga, läskiga fingrar är perfekta för Halloweenfesten! Gjorde dem förra året och de blev en riktig succe!

Ingredienser
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl Strösocker
200 g smör eller margarin
40 skalade mandlar
Svart Hushållsfärg
Röd hushållsfärg

Gör så här
1. Blanda mjöl, socker och margarin till en deg som får vila 30 minuter i kylskåp.

2. Skålla och skala mandlarna.

3. Tag upp degen på bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i 20 mindre bitar som rullas ut till fingrar. Tryck fast en mandel i varje “finger”.

4. Grädda i 175° i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

5. Måla änden på fingret blodigt röd och mandlarna svarta eller röda med hushållsfärg.

October 18th, 2011

Somrig efterrätt med grillad ananas

Tänk vad mycket man kan hitta på som e lätt, nyttigt och gott. Igår skulle jag överraska min pojkvän med en härlig middag och efterrätt – hade dock inte så lång tid på mig. Då kom jag på att frukt, choklad och glass är en lätt och god efterrätt. För att göra det lite lyxigare valde jag lite mer exotisk frukt. Testa med din favoritfrukt!!!

Ingredienser
½ ananas
1 sharonfrukt
några bitar mörk choklad
glass

Gör såhär
1. Skär bort “skalet” på ananasen och skär bort det hårda i mitten
2. Skär i skivor och lägg på grillen en liten stund, räcker nog med 3-5 minuter. (Jag använde elgrill)
2. Skär sharonfrukten i “båtar”
3. Hacka chokladen
4. Lägg upp frukten på en tallrik och strö chokladen över ananasen så den smälter
5. Lägg till sist upp glassen på tallriken och servera!

Enjoy!

October 18th, 2011

Pumpasoppa med grillat lantbröd

Mycket god, rätt så söt soppa. Perfekt nu i det ruggiga höstmörkret.

4 pers

Ingredienser
1 medelstor butternutpumpa, skalad och skuren i grova bitar
2 scharlottenlökar, skalade och skurna i grova bitar
1 vitlöksklyfta, oskalad och krossad
1 morot, skalad och skuren i grova bitar
färsk timjan
4 msk olivolja
1 dl vispgrädde
ca 1 l kycklingbuljong (späd med mer om det behövs)
1 nypa curry
färskpressad citronsaft efter smak
salt och peppar
lantbröd (fast jag tog surdegsbröd)

Gör såhär
1. Lägg pumpa, vitlök, lök, morort, olivolja och timjan i en ugnsfast form.
2. Krydda med salt och peppar.
3. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 200 grader ca 40 minuter.
4. Skala vitlöken och häll över alla grönsakerna i en större kastrull.
5. Tillsätt grädde och kycklingbuljong och låt soppan koka upp.
6. Mixa soppan i en blender eller med en stavmixer.
7. Späd eventuellt med mer buljong.
8. Smaka av med curry, citronsaft, salt och peppar.
9. Grilla brödskivorna i en grillpanna och servera till soppan.

October 3rd, 2011

Zucchiniplättar med rökt lax/Zucchini hash with smoked salmon

Detta är en av våra vardagsfavoriter som vi äter ofta. Lagom lätt kvällsmat, men kan även användas som förrätt.

Ingredienser
1 st zucchini, medelstor
2,5 dl mjöl
1 st ägg
0,5 st röd chilifrukt, hackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 dl riven ost
salt och peppar
smör eller rapsolja till stekning
250 gram rökt lax
2 dl gräddfil
apelsin rasp från 1/2 apelsin

Gör såhär
1. Riv zucchinin.
2. Blanda mjöl och ägg.
3. Tillsätt zucchini, hackad chilifrukt och vitlök. Blanda ner den rivna osten. Salta och peppra.
4. Forma till lagom stora plättar och stek i smör/ rapsolja några minuter på varje sida.
5. Lägg en plätt med några skivor rökt lax och en klick gräddfil på.
6. Lägg sedan en plätt till ovanpå och garnera med lite apelsinrasp.
(Är du vegetarian kan du klart skippa laxen)

………………………………………………………………………………….

Ingredients
1 zucchini
200 grams flour
1 egg
0,5 red chili, chopped
1 clove garlic, chopped
1/2 cup grated cheese
salt and pepper
butter or oil for frying
250 grams smoked salmon
sour cream or greek yoghurt
finely grated orange peel

Do this
1. Grate the zucchini
2. Mix flour and egg
3. Add the zucchini, chopped chili and garlic. Stir in the grated cheese, salt and pepper
4. Fry the hash a few minutes on each side.
5. Serve with smoked salmon and sour cream
6. Add some grated orange peel and enjoy!

October 3rd, 2011

Veckans matsedel v40 -11

Ja, det var väldigt längesedan jag bloggade, men det är kanske dags att sätta igång igen. jag börjar med att bjuda på veckans matsedel.

Detta är planen:
Måndag: Ceasarsallad med kyckling
Tisdag: Nudelwook med lövbiff
Onsdag: Tomatsoppa
Torsdag: Zucchiniplättar med rökt lax
Fredag: Nån härlig färsk fisk