Archive for December, 2011

December 27th, 2011

Kokt lax med potatismos

Mycket lättlagat, nyttigt och gott – kan inte gå fel

Ingredienser
Potatis
Frusna laxfiléer
Herecoverts
Morötter
Hollandaicesås

Gör så här
1. Skala potatis och koka upp i saltat vatten, koka ca 20 minuter
2. Under tiden potatisen kokas upp, koka upp vatten i en kastrull där de frusna laxfiléerna får plats.
3. När potatisen börjat koka, lägg i laxfiléerna i sin kastrull och sätt äggaklockan på 20 minuter.
4. När det närmar sig middagsdags, gör såsen enl anvisningar på paketet
5. Koka även upp vatten och lägg i de frusna bönorna och låt de dra en stund.
6. Skala morötterna och servera råa

Såhär gjorde vi ;) Men man kan naturligtvis vända o vrida på det här receptet hur man vill. Men det är mycket nyttigt med den kokta laxen och lätt att göra.

Tags:
December 27th, 2011

Rödbetssill

I år fick vi uppdraget att ha med en sorts sill till julbordet. Vi brukar försöka hitta på något eget och i år blev det rödbetssill. Inte alls tokigt tycker jag.

Ingredienser
2 förp 5-minuters inläggningssill eller färdiglagad kryddsill
8 hela inlagda rödbetor (à ca 200 g)
2 msk majonnäs
2 dl lättcrème fraiche
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här
1. Mixa rödbetor, majonnäs och crème fraiche i en matberedare eller med stavmixer.
2. Skala och finhacka löken. Blanda med rödbetsblandningen. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
3. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Vänd ner sillen i rödbetsblandningen. Häll i en väl rengjord burk.
4. Låt stå i kylen minst 1 dygn före servering så att sillen hinner dra åt sig av smakerna.

December 23rd, 2011

Syltad rödlök

Ett nytt tillskott på julbordet. Testar i år att göra syltad rödlök med chili. Vi får se om det går hem hos de andra.

Ingredienser
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
1 röd chilifrukt
3 rödlökar

Gör så här
Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Strimla chilifrukten. Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ner i lagen. Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.