Archive for March, 2012

March 29th, 2012

Sparrissoppa


Måste absolut rekommendera denna soppa.
Vi åt den som kvällsmat men jag skulle säga att den passar bäst som förrätt!

Ingredienser
500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar

Gör så här
1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna.
2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
3. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
4. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
5. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.

March 28th, 2012

Lax med fetatäcke och söt bulgur med valnötter

20120328-223353.jpg

Idag blev det rent påhitt till middag, lite lax, lite fetaost, aprikoser och valnötter – vad kan man hitta på?

1. Tina laxen och lägg den sedan i en ugnsfast form.
2. Blanda lite smulad fetaost med crème fraîche eller liknande – lägg “sörjan” på laxen och ini ugnen ca 200 grader
3. Under tiden kokar du bulgur eller valfritt tillbehör
4. Skär torkade aprikoser i lagom bitar och hacka valnötterna
5. Blanda i nöt/söt-blandningen i bulgurn när den e klar

Vips så va allt snabbt och lätt klart. Denna rätt kan man naturligtvis variera på hur många sätt som helst. Ta det som du tycker e gott.

Mums!

March 12th, 2012

Lammfärsbiffar med rotsaker och fetaostsås

20120312-222801.jpg

Vilken härlig middag. Skulle blivit färska räkor, men de var slut när jag kom från jobbet. Det fick bli lamm istället.

Började med att jag plockade på mig lite mandelpotatis, härliga lila morötter och min favvis, sötpotatis. När jag kom till köttdisken låg den bara där, lammfärsen.

Väl i köket gjorde jag så här;
1. Skär rotsakerna, lägg i en ugnsfast form och in i ugnen på ca 200-225 grader.
2. Blanda lammfärs, 1 ägg, smulad fetaost, fint hackade soltorkade tomater, salt & peppar i en bunke. Mojsa ihop med händerna till en go smet och stek biffarna så de får färg. Lägg sedan i en form för att stekas klart i ugnen.
3. Blanda fetaost och turkisk yoghurt. Voila och såsen e klar.

Komplettera med annat gott om du vill. Mums mums vilken go middag :)