Archive for April, 2012

April 11th, 2012

Tapas snabbt och lätt

20120411-200610.jpg

Tapas behöver inte vara svårt och det behöver inte tar lång tid. Det tar nästan kortare tid än en “vanlig” middag. Det enda jag kan säga är att man kanske behöver fler kastruller : )

Idag hade vi:
* Lufttorkad skinka

* Salami

* Oliver

* Vitlöksstekta champinjoner

* Snabbstekta chiliräkor
Hacka chili och vitlök fint. Lägg olivolja, chili och vitlök i en kastrull, värm och släng sedan i räkorna i ca 30sekunder till 1 minut

* Portabello i ugn med vitlök
Häll lite olivolja i botten på en ugnsfast form, lägg svampen med locket ner, häll över lite olivolja och riv över färsk vitlök. In i ugnen på 250 grader tills de känns klara

* Cocktailtomater i ugn
Lägg några tomater, krossad vitlök och olivolja i en ugnsfast form. In i ugnen en liten stund. Klart

* Små frikadeller
Lite nötfärs, chili, 2 msk matlagningsgrädde, salt och peppar. Blanda allt och stek små frikadeller

Detta blev riktigt mums : )
Testa själv

April 10th, 2012

Korv med himmalagat rotmos

20120410-222938.jpg

Igår gjorde vi nåt mumsigt, chorizo med hemlagad rotmos. I min värld finns det inte ett recept på rotmos. Man tar de rotsaker man gillar i den mängd som man tror blir bra, sen kokar man det mjukt och mosar ihop det. Svårare än så är det inte.

I min rotmos hade jag:
Potatis
Sötpotatis
Palsternacka
Morötter
Kålrot

Jag kokade rotsakerna med lite grönsaksbuljong och sedan mosade jag ihop det hela med ett ägg, lite smör, salt och vitpeppar.

Var försiktig med vitpepparn. Jag råkade ta för mycket förra gången.

Du kan naturligtvis servera med vad du vill, men vi stekte varsin chorizo till denna gång.

April 10th, 2012

Nyttoburgare

20120410-222149.jpg

Idag hittade jag på nåt nytt och nyttigt – min egen nyttoburgare. Efter massa godis i påsk och alldeles för mycket kolhydrater va det dags att hitta på nåt nytt.

Jag gjorde en god biff av nötfärs, med chili, ingefära, lite matlagningsgrädde och ett ägg.

Istället för bröd stekte jag en portabellosvamp som jag hällt lite vitlöksolja på. Supergott. Bättre än bröd.

Jag hade lite romansallad, romantikatomater och here coverts till men man kan ju ta precis vad man känner för.

Hoppas du hittar lite inspiration i detta. Man kan ju hitta på massa roligt och gott om man bara öppnar kylskåpet.

April 7th, 2012

Påskkycklingar


Dessa är riktigt härliga att göra till påsk om man gillar mandelmassa.
De är lite pilliga, men inte så svårt att göra.

Ingredienser
Mandelmassa
Karamellfärg i olika färger

Gör så här
Det är inte svårare än att du tar några små skålar och lägger i mandelmassa samt den färg du vill använda. Du behöver i alla fall en skål med manadelmassa och gul färg för att göra själva kycklingen.

Kycklingen: För att göra kycklingen rullar du två kulor av den gula mandelmassan, en blir kropp och en blir huvud.

Näbb: Näbben gör du lätt genom att rulla en liten liten kula mandelmassa. Sen rullar du den på längden så den blir lång och rund. Sedan trycker du bara dit den på kycklingens huvud och trycker försiktigt ett litet hål med en tandpetare.

Hatten: En hatt gör du genom att rulla en liten kula som du sedan trycker till så blir rund och platt. Sen rullar du en liten kula som du sätter på den platta delen – vips, en hatt.

Schal: En schal gör du genom att platta till en bit mandelmassa som du sedan skär till en trekant. Sedan sätter du bara den runt huvudet på kycklingen

Se, det var väl inte så svårt. Lite pilligt och kladdigt, men det är det ju värt när man får så fina kyllingar att sätta på kakan.

Glad Påsk!

April 7th, 2012

Lyxgifflar

Detta har jag fått många gånger under min uppväxt. Farmor gjorde dem hemma fick vi dem ofta som små. Nu har jag också börjat föra dem. Alltid perfekta att ha i frysen om man skulle få oväntat besök eller bara vill ha en liten fika på kvällen. Nedan har jag skrivt om tre olika fyllningar, men jag säger – testa vad du tycker är gott. Du kan inte misslyckas.

Ugn: 250 grader
Antal: 40 stycken

Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 14 dl mjöl
1-2 ägg till pensling

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke eller assistent
2. Smält smöret och häll sedan i mjölken – värm till 37 grader
3. Häll i degspadet lite i taget tills jästen löst sig
4. Häll i socker, salt och kardemumma
5. Sikta i mjölet med en sil eller liknande. Spara lite av mjölet till utbakningen. Degen är perfekt när den släpper kanterna på bunken.
6. Låt degen jäsa i 30-40 minuter tills den fått ca dubbel storlek
7. Knåda degen och dela sedan den i 5 lika delar
8. Varje del kavlas ut till en cirkel. Dela sedan cirkeln i 8 bitar (se bild nedan)
9. Lägg fyllningen på den breda delen och rulla sedan ihop varje giffel.
10. Låt jäsa ca 30 minuter på plåt
11. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller liknande
12. Grädda i ugnen i ca 5-8 minuter

Hoppas ni kommer njuta av dessa godingar lika mycket som jag gör. Verkligen mums!

April 7th, 2012

Morotsbullar

Detta recept baserar sig på min mammas klassiska recept på vattenfranska. Det är superlätt och tar inte så lång tid att baka eftersom de bara ska jäsa på plåten. Denna gång testade jag att riva i morötter och det blev väldigt bra. Testa själv!

Ugn: 250 grader
Antal: ca 18 80-grams bullar

Ingredienser
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten – (37 grader)
1 tsk salt
1 msk socker
3 msk rapsolja el motsvarande
10-13 dl vetemjöl
ca 3 morötter

Gör så här
1. Smula ner jästen i assistenten eller bunken
2. Häll i lite av det fingervarma vattnet för att lösa upp jästen – häll sedan i resten
3. Häll i olja, salt och socker och vänta några sekunder tills det löser sig. ( I assistenten klarar det ju sig själv, men bakar du i bunke så rör runt tills det löst sig)
4. Pudra sedan i mjölet lite i taget (jag brukar använda en mindre sil för att pudra i mjölet) Anledningen att jag inte bara häller i mjölet är att bullarna blir mycket fluffigare om man pudrar i den. Oftast så behövs inte mer än 10-11 dl mjöl. Degen ska vara riktigt kladdig – då blir bullarna fluffigare.
5. Degen ska inte jäsa i buken, så när du är nöjd med degen, häll ut den på ett mjölat underlag och gör direkt bullar och lägg på plåtar.
6. Bullarna ska jäsa ca 30 minuter på plåten under en bakduk/handduk
7. Innan du ställer in plåtarna i ugnen kan du välja att pensla med ägg och strö på exempelvis sesam- eller vallmofrön. Men vill du så är det lika gott att bara sätta in dem i ugnen som de är.
8. Grädda i mitten av ugnen i mellan 7-10 minuter tills de fått en fin färg.
9. Ta ut ur ugnen och låt svalna på ett galler med en handduk över.
10. För att de ska hålla sig riktigt goda och färska så är det bäst att lägga bullarna i plastpåsar, suga ut luften och frysa in. Ta upp och tina bullarna när du ska äta dem.

Hoppas ni gillar dem lika mycket som jag gör! Möjligheterna är ju oändliga på hur man kan variera sig. Testa gärna andra varianter och kommentera gärna om du lyckas hitta en lysande smakkombination.

April 7th, 2012

Klassiska pangkakor

Visst är det gott med pannkakor (eller pannakagor som vi säger i skåneland).
Vi har alla skrikit efter dem som små och de är lika goda nu som då.

Ingredienser
3 dl mjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk rapsolja

Gör så här
1. Lägg mjöl, salt och socker i en bunke
2. Häll i rapsolja och hälften av mjölet – vispa ihop till en jämn smet
3. Häll i resten av mjölken och äggen och vispa tills smeten är helt jämn.
4. Klar att steka

Njut med glass, sylt eller annat gott.

April 7th, 2012

Himmagjord snaps

Citronsnaps
Enkel att göra och kan inte gå fel. Blir också god med lime, blandade citrusskal eller torkad pomerans.
1 flaska renat brännvin (70 cl) eller vodka
1 citron eller en lime
Skölj citronen. Skala med en potatisskalare. Stick ner skalet i flaskan. Låt stå i minst dygn.

Dillsnaps
2-4 dillkronor beroende på storlek
35 cl okryddad sprit
Lägg dillkronorna i en karaff eller en burk med vid öppning. Slå över spriten.
Låt dra max 4-5 timmar eftersom dillen gärna kan börja smaka unket annars.
Servera snapsen iskall, en höjdare till matjessill.
Gör inte mer än vad som beräknas gå åt! Smakämnen som finns i dill härsknar efter ett tag.

Malörtsnaps
Malört ger en besk snaps. Klassiskt är att flambera torkade blommor i vodka och låta det ligga till en essens.

Det här är en snabbare variant.
1 flaska renat brännvin (70 cl)
1 – 3 späda kvistar malört
1 tsk kummin
Lägg kvistar och kummin i brännvinet. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Snapsen kommer att bli beskare ju längre den står. Efter en månad kan den bli träig och då får man pilla upp kvisten med en pincett.

April 7th, 2012

Äggfri kladdkaka

Ingredienser
150 g smör eller margarin
2 msk ljus sirap
3,5 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1,25 dl vatten/mjölk/grädde

Gör så här
Smält smör/margarin.
Rör i 2 msk ljus sirap.
Blanda i socker och sikta i mjöl och kakao.
Blanda i vätskan.
Grädda i 175 grader i 20 minuter.

Går jättebra att göra gluten, ägg, laktosfri!!!

enjoy!

April 7th, 2012

Bollans laxpaj

Mycket god till midsommar, o egentligen alla tillfällen!

Gör pajbotten:
125 gram margarin
3 dl vetemjöl
lite vatten
salt (lagom e bäst)

Gör deg och tryck ut i en form. Förgrädda 10 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Fyllning:
300 gram rökt lax (skär i bitar och lägg i botten av formen)
1 dl strimlad purjolök (ta bort jorden så det inte knastrar i tänderna) (strö över laxen)
4 ägg + 4 dl kaffegrädde (rör ihop och häll i formen)
1 dl klippt dill (strö över)
salta och peppra med måtta

Grädda ca 20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen

Sås:
3 dl gräddfil
2 msk majonäs
1 dl klippt gräslök
1 burk röd stenbitsrom

Rör ihop och ha till pajen.

Smaklig spis!!!!