Archive for September, 2012

September 25th, 2012

Hemmagjord skärgårdssill

Mums mums att göra egen sill till midsommar. Det är inte svårt och det känns mycket roligare att servera än köpt.
Testa själv : )

Ingredienser
2 förp 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
2 dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 dl finskuren gräslök
1 dl finskuren dill
2 burkar röd stenbitsrom (à 80 g)
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm peppar

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke.
2. Krydda med salt och peppar.
3. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar.
4. Blanda med röran.
5. Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock. Låt stå i kylen 1–2 dygn före servering.

September 25th, 2012

Senapssill

Det här var en lättgjord och mycket god senapssill. Det är ju lite extra roligt att ställa fram en hemmagjord sill istället för köpt.

Ingredienser
2 förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g)
1 dl senap (vanlig)
1 dl skånsk senap
1 1/2 dl brun farin
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl olja
1 dl hackad dill
1 dl hackad purjolök
salt och peppar

Gör så här
1. Skär sillfiléerna i mindre bitar, låt dem rinna av.
2. Blanda senapen, farinet och vinägern i en bunke.
3. Vispa droppvis ner oljan.
4. Rör i dillen och purjolöken.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Vänd ner sillfiléerna i såsen.

September 25th, 2012

Canneloni med spenat och ricottafyllning

Ett mumsigt alternativ till lasagne. Och naturligtvis kan man modifiera med massa olika fyllningar

Ingredienser
400 g cannelloni
400 g arrabbiatasås (en liten hetare tomatsås med chili)
smör till formen

Ricottafyllning
300 g fryst bladspenat, upptinad och finhackad
500 g ricotta
2 krm salt

Béchamelsås
6 dl mjölk (alt 3 dl om rören förkokas)
100 g smör
2 msk vetemjöl
1 krm muskotnöt, riven
1 krm salt
1 krm peppar

Gör så här
Ricottafyllning
1. Blanda spenat, ricotta och salt.
2. Fyll en spritspåse med fyllningen.

Béchamelsås
1. Smält smöret.
2. Vispa ner mjölet.
3. Tillsätt salt, peppar och muskot.
4. Häll på mjölken i omgångar till önskad konsistens, rör hela tiden så att det inte klumpar sig eller fastnar i botten.
5. Ställ åt sidan.

Cannelloni, alternativ 1
Cannellonin kan tillagas i hela sin längd eller delade på tre, uppställda som stubbar. Här i alternativ 1 behöver inte förkokas.
1. Fyll rören med fyllning, lägg i en smord form.
2. Täck med béchamelsås och toppa med tomatsås.
3. Ställ in i ugn på 235-gradig grillvärme i ca 20 minuter.

Cannelloni, alternativ 2
Vill du servera som stubbar ska cannellonin…
1. förkokas i ca 6 minuter.
2. Kyl därefter ner rören direkt i kallt vatten.
3. Dela cannellonin på tre delar.
4. Ställ dem i formen och spritsa fyllning i.
5. Använd béchamel gjord på hälften av mjölken, dvs. 3 dl.
6. Häll över béchamel på de stående små stubbarna och avsluta med tomatsås.
7. Ställ in i ugn på 235-gradig grillvärme i ca 10 minuter.

September 25th, 2012

Black-eye burgare

Ett härligt recept för vegetariska burgare. Mycket goda smaker och väl värt stekbesväret : )

Ingredienser
400 gram blackeye-bönor
1 st Schalottenlök
1 st salladslök
1 st vitlöksklyfta pressade
2 msk koriander
6 st skogschampinjoner
soya
tabasco
svartpeppar
havssalt
2 msk jordnötsolja
50 gram kapris
100 gram lättmajonnäs
4 st ciabatta

Gör så här
1. Mosa bönorna lite och rör ihop med alla ingredienser utom oljan. Ställ åt sidan medan du gör i ordning tillbehören.
2. Blanda kapris och majonnäs.
3. Tillbehör: Skär sallad, ruccola, spenat, skiva tomater, rödlök eller stekt gul lök. Stek champinjonerna i lite olja.
4. Värm jordnötsoljan i en stekpanna.
5. Forma bönröran med händerna till fyra mindre burgare. Stek dem bruna och knapriga på ena sidan. Vänd dem försiktigt med en stekspade och stek på andra sidan.

Det kan vara lite trixigt att steka dem, men det är väl värt besväret. Väldigt goda!

Servera i varm ciabatta med sallad och tillbehör allt efter smak.

September 25th, 2012

Perfekt tårtbotten

Detta är ett perfekt recept för tårtbotten om man vill göra flera lager.

Ingredienser
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
1. Vispa ägg och socker poröst. Pudra i de andra ingredienserna och rör försiktigt, vispa inte i mjölet.

2. Häll upp smeten i en smord och bröad eller mjölad form som du klätt med en krage av bakplåtspapper, annars rinner det över. Det lättaste är att smöra formen innan du klär in med bakplåtspappret.

3. Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter. Gör gärna stickprov. Jag brukar lägga ett bakplåtspapper över tårtbotten för att förhindra att ytan blir för välgräddad.

3. Låt gärna tårtbotten svalna i formen, med en kökshanduk över, innan du tar ut den. Ett tips är att göra tårtbotten några dagar innan du ska sätta ihop tårtan. Den mår bra av att frysas in, blir lättare att dela då.