Archive for October, 2012

October 14th, 2012

Panerad rödspätta med citronsmör

Färsk fisk är ju fantastiskt gott. Igår blev det lätt panerad rödspätta med fräscha tillbehör.

Ingredienser
Rödspätta
Delikatesspotatis
Herecoverts
Gulbetor, fint rivna
1 msk persilja, finklippt
½ citron
100g smör

Gör så här
Fisken
1. Gör en panering av ströbröd, salt och peppar och badda fisken lätt med paneringen
2. Stek fisken några få minuter på varje sida

Citron och persiljesmör
1. Lägg smöret framme en stund för att mjukna
2. Kläm ur citronen på saften och blanda med smöret
3. Blanda sedan också i persiljan.
4. Blanda en stund, och häll sedan av ev juice
5. Lägg smöret på bakplåtspapper och rulla ihop till en rulle (eller valfritt utförande)
6. Lägg in i kylen några timmar innan servering

Servera med nykokt delikatesspotatis, finrivna gulbetor och herecoverts.

October 14th, 2012

Räktoast med hetta

Lite lyx behöver inte vara svårt. Igår gjorde jag en god räkröra med lite hetta.

Ingredienser
2 dl räkor, grovt hackade
2 msk turkisk yoghurt
4 msk fint hackad rödlök
½ röd chili, fint hackad

Gör så här
Blanda ihop ingredienserna, smaka av, och njut på en bit rostat bröd med valfria tillbehör

October 14th, 2012

Basilikadressing

En riktigt grön, smarrig dressing jag fick av svärmor

Ingredienser
1 kruka basilika
3 vitlöksklyftor
½ dl vit balsamvinäger
1½ dl olivolja
flingsalt

Gör så här
1. Ta av basilikabladen och hacka grovt
2. Lägg alla ingredienser i en bunke
3. Mixa med stavmixer till en slät dressing.

Förvara i kyl och skaka lite då och då så håller den sig några veckor.

October 14th, 2012

Rotfrukter med getost

Ibland kan en vegetarisk hösträtt vara på sin plats. För ett tag sedan gjorde jag denna riktigt mumsiga lunch. Superlätt och väldigt gott. Kan varieras på massa olika sätt, så låt kreativiteten flöda.

Ingredienser
Sötpotatis
Morot
Rödbetor
Getost
Champinjoner
Pinjenötter
Flytande honung
Olja

Gör så här
1. Skär rotfruksterna i lagom storlek. Tänk på att de blir klara olika fort. Sötpotatisen tar kortast tid och rödbetor längst tid.
2. Lägg rotsakerna i en ungsfast form
3. Häll över lite olja och flytande honung
4. När det är ca 5 minuter kvar på rotsakerna, lägg i champinjonerna och getosten i formen med det andra
5. Rosta snabbt pinjenötterna i en torr stekpanna, precis så de får lite färg.
6. Lägg upp rotsakerna och osten på en tallrik och strö pinjenötterna över.

October 14th, 2012

Jordgubbsdröm

Tre år i rad har jag nu gjort denna snaps för midsommar. Det är en riktig “tjejsnaps” men uppskattas av alla. Riktigt mumsig och jättelätt att göra.

Ingredienser
Jordgubbar
Citron
ev mynta
Brännvin

Gör så här
1. Snoppa jordgubbarna och skär ev i halvor
2. Tvätta citonen och hyvla några bitar skal
3. Lägg jordgubbar och citron, samt ev mynta, i en burk, flaska eller något annat som passar.
4. Fyll på med brännvin så jordgubbarna täcks.
5. Låt stå i kyl i minst 2 dagar. Snapsen får mer färg och mer smak desto längre den står.
6. Sila snapsen och häll upp på en väl rengjord flaska

Tips! Snapsen är perfekt som present att ge bort i midsommartid. Det kan vara väldigt trevligt att ge bort snapsen med jordgubbarna kvar i flaskan. Lägg då in snapsen max 2 dagar innan festtillfället så är jordgubbarna fortfarande fina.