Archive for February, 2013

February 25th, 2013

Fantastisk vegetarisk lasagne

Riktigt riktigt mumsig lasagne. Du måste testa!!!

Ingredienser
Röd sås:
2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk olja
1 burk krossade tomater (400 g)
1 dl vispgrädde (jag hade matlagningsgrädde och det funkade fint)
2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar
blad från 1/2 kruka basilika

Fyllning:
250 g fryst bladspenat
200 g fetaost
8-10 lasagneplattor
150 g riven ost att strö över

Gör så här
1. Skala morötterna och skär dem i korta stavar och zucchinin i bitar.
2. Skala lök och vitlök och hacka dem. Hacka även chilin fint.
3. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i oljan.
4. Tillsätt tomatkross, grädde, morötter, zucchini, salt, socker och peppar.
5. Låt allt puttra i 10 minuter. Tillsätt strimlade basilikablad.
6. Fördela 1/3 av den röda såsen i en ugnssäker form.
7. Tina spenaten (krama ut all vätska) och strö över hälften av den och fetaosten i smulor.
8. Täck med ett lager lasagneplattor.
9. Varva med ett nytt lager röd sås, spenat, fetaost och lasagneplattor.
10. Överst ett lager röd sås och riven ost.
11. Gratinera i ugnen på 225 grader i 25 minuter.

Servera med färsk rucolasallad.

February 25th, 2013

Lax- och grönsaksgratäng

Riktigt smarrigt med lax och dessa härliga smaker. Testa själv så får du se!

Ingredienser
4 st laxfiléer
saft av 1/2 citron
Salt
peppar
2 st paprikor
1 st zucchini
1 st purjolök
1 ask cocktailtomater
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl crème fraiche
1 dl torrt vitt vin
1 tsk fransk senap
50 g pinjenötter

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg laxbitarna i en eldfast form och häll över pressad citronsaft.
3. Krydda med salt och peppar.
4. Kärna ur paprikorna och skär dem och zucchinin i skivor.
5. Ansa och strimla purjolöken.
6. Halvera tomaterna och pressa eller riv vitlöken.
7. Fräs grönsakerna lite lätt i olivolja och lägg dem sedan ovanpå fisken.
8. Vispa samman crème fraiche, vin och senap.
9. Smaka av med salt och peppar och häll såsen över hela gratängen.
10. Strö till sist över pinjenötter.
11. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.

February 25th, 2013

Äppel- och böngryta

Väldigt lätt och väldigt gott. Här kan man naturligtvis variera hur mycket som helst. Älskar mat som man kan variera efter eget huvud.

Ingredienser
1/2 gul lök
2 msk rapsolja
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen spiskummin
2 stora äpplen
225 g kokta vita bönor
1 tsk strösocker
salt och malen vitpeppar

Gör så här
1. Skala och skiva löken. Bryn löken i olja tills den är gyllenbrun. Häll i alla kryddor och låt det hela fräsa lätt i 2 minuter.
2. Kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar. Blanda ner dem i lökröran tillsammans med sockret. Rör om ordentligt så att alla äppelbitar blir kryddiga.
3. Vänd ner bönorna när frukten blivit mjuk. Krydda med salt och peppar. Låt alltsammans bli varmt innan det serveras.

Servera med ris och turkisk yoghurt med vitlök. Det är även gott med något bröd som du kan äta med, som pitabröd, tortillia eller liknande.

February 24th, 2013

Morotsbiffar/Carrot hash

Väldigt lätt god rätt. Ni måste testa :)

Ingredienser
1 kg morot, grovrivna
2 st ägg
2 dl mjöl
1 dl sesamfrö
1 kruka färsk dragon
1 tsk  salt
0,5 msk  svartpeppar, grovmalen
rapsolja, till stekning

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser utom oljan
2. Stek tunna biffar i en het panna

Servera med tzatziki och sallad

……………………………………………………………………….

Ingredients
1 kg carrots, grated
2 eggs
160 grams flour
1/2 cups sesame seeds
1 pot fresh tarragon
salt
black pepper
oil, for frying

Do this
1. Mix all ingredients except the oil
2. Fry the hash and serve with tzatziki and a salad.

February 24th, 2013

Vegetarisk currygryta

Enriktigt härligt indisk vegetarisk currygryta.

Ingredienser
2 st gul lök
1 st butternutpumpa
1 st blomkålshuvud, litet
1 st färsk chili(kan uteslutas)
4 st vitlöksklyftor
1 näve koriander, färsk
0.5 burk rogan josh-pasta, Patak’s (à 283g)
400 g Kikärtor
100 g babyspenat
500 g yoghurt, naturell

Gör så här
1. Skala och hacka löken och lägg i kastrullen med en skvätt vatten och rikligt med olivolja.
2. Dela pumpan försiktigt på mitten och skär sedan i 1 cm stora bitar tvärs över.
3. Lägg bitarna i stekpannan med löken.
4. Ansa blomkålen och ta bort bladen. Skär i munsbitsstrora bitar och lägg dem i pannan (om du vill ha lite extra krydda kan du skiva ner färsk chili nu).
5. Krossa vitlöken och finhacka koriandern med stjälkar och allt.
6. Spara några korianderblad till dekoration. Lägg allt i pannan tillsammans med en rejäl skvätt kokande vatten.
7. Tillsätt kryddpastan och kikärtorna. Rör om väl och sätt sedan ett lock på grytan.
8. Låt stormkoka och rör om då och då.

Servera med ris, yoghurt och sallad

February 24th, 2013

Laxsoppa / Salmon soup


In English below
En riktigt god laxsoppa. Går och variera på massor av sätt. Bara fantasin sätter gränserna!

Ingredienser
100 g champinjoner
1 st röd paprika
1 st gul paprika
6 st schalottenlökar
1 dl finhackad purjolök
2 dl färska broccolibuketter
olivolja
1 tsk curry
1 tsk torkad oregano
salt & svartpeppar
1 l fiskbuljong
2 dl grädde
500 g laxfilé,
Bladpersilja, färsk, hackad

Gör så här
1. Skiva champinjonerna och hacka paprikan fint.
2. Skala och skiva schalottenlök.
3. Finhacka purjolök och skär av buketter från broccolin.
4. Häll lite olivolja i en stor kastrull.
5. Tillsätt champinjoner, paprika, lök, purjolök och kryddor och låt fräsa i någon minut.
6. Häll på buljong och grädde och låt koka i ca 10 minuter.
7. Skär laxen i mindre bitar och lägg i soppan tillsammans med broccolibuketterna.
8. Låt sjuda i ca 5 minuter.
9. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mera curry.
10. Strö över hackad bladpersilja innan servering.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ingredients

0.2 punds mushrooms
1 red paprika
1 yellow paprika
6 shallots
0.5 cups leeks
1 cup fresh broccoli
olive oil
1 tsp curry
1 tsp dried oregano
salt & black pepper
4.2 cups fish broth
1 cup cream
1.1 pounds salmon
leaf parsely

This is how you make it
1. Slice the mushrooms and chop the paprika.
2. Chop the shallots and leeks
3. Cut the broccoli in to smaller pieces.
4. Pour some olive oil in to a pan.
5. Add mushrooms, paprika, leeks, shallots and spices and let them fry for a moment.
6. Add the broth and cream and boil for 10 minutes.
7. Cut the salmon in to smaller pieces and add to the soup with the broccoli.
8. Simmer for 5 minutes.
9. Taste and add some salt, black pepper and maybe some more curry.
10. Sprinkle with parsely befor serving.

Enjoy!