Archive for September, 2009

September 8th, 2009

Ravioli med lufttorkad skinka

Det här va jättegott!! En rätt med många möjligheter att utveckla med de ingredienser man själv gillar :)

 

4 personer

Ingredienser
2 pkt ravioli eller tortellini med spenat- och ostfyllning
150 g lufttorkad skinka
4-5 portabellosvampar
2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
½ dl mjölk
2 msk hackad basilika
2 msk hackad persilja
salt & peppar

Gör såhär
1. Koka raviolin enl anvisningarna på förpackningen
2. Skär svampen i “lagom” bitar och stek i lite smör och olja tillsammans med smått hackad vitlök
3. När det stekt en liten stund, häll i mjölk och grädde och låt koka ihop på låg värme.
4. Lägg sedan i lufttorkad skinka, skuren i mindre bitar.
5. När raviolin är färdig, häll av i ett durkslag och häll sedan ner i såsen
6. Krydda med basilika, persilja, salt och peppar.
7. Efter du lagt upp maten på tallrikar, riv över lite parmesanost.

Enjoy!

Tags:
September 7th, 2009

Vecka 37 -09

Så här ser denna veckas matsedel ut.

Måndag: Ravioli med lufttorkad skinka
Tisdag: Kassler och potatismos i ugn
Onsdag: Blodpudding och himmagjorda potatisbullar
Torsdag: Röd Thaisoppa
Fredag: Caesarsallad

September 7th, 2009

Syrlig rödlök

Mumsig smaksensation att komplettera middagen med. Superlätt att göra!

4 personer

Ingredienser
3 rödlökar
3 msk socker
½ dl rödvinsvinäger
salt & peppar

Gör såhär
1. Skär rödlöken i klyftor
2. Lägg rödvinsvinäger och socker i en kastrull och rör runt
3. Lägg i rödlöken och låt koka upp på låg värme
4. Koka sedan i ca 25 minuter tills rödlöken blivit riktigt mjuk och gojsig

Mums!!! Enjoy!

September 7th, 2009

Äppeltzatziki

Mumsigt och ett bra alternativ till den vanliga tzatzikin!

Ingredienser
1 äpple
3-4 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
salt & peppar

Gör såhär
1. Hacka det skalade äpplet i mindre bitar
2. Blanda med yoghurt, pressad vitlök och till slut, smak

Passar jättebra till kyckling eller kött!

September 7th, 2009

Grillade kycklingspett med tillbehör

Detta blev en jättegod middag och fantastiskt slut på en härlig helg i stugan.

Ingredienser
2 kycklingfiléer
1 gul lök
4 potatisar

Marinad
Lite olja
1 vitlöksklyfta
havssalt

Gör såhär
1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med marinaden och blanda runt
2. Trä kycklingen på spetten varvat med gul lök.
3. Grilla spetten tills de blir färdiga
4. Skär potatisen i mindre bitar och “rå-stek” i stekpanna på lagom värme tills de är färdiga.

Vi åt denna måltid med en sallad, grillad aubergine, äppletzatziki och syrlig rödlök
Enjoy!

Tags:
September 7th, 2009

Gabbys mjölkchokladkladdkaka

Fantastiskt god kladdkaka!! Jag råder er verkligen att testa om ni gillar choklad lika mycket som jag. I framtiden ska jag testa med mörk choklad, och kanske stoppa i några fazer-mint godbitar för att få lite mintsmak. Experimentera som du vill :)

Ingredienser
100 g mjölkchoklad
100 g smör
2 st ägg
1,5 dl råsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Fyllning
100 g mjölkchoklad

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält chokladen med smöret.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i mjölet blandat med bakpulver, salt och chokladblandningen.
4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm eller “smöra o bröa” en keramikform.
5. Häll smeten i formen. Grovhacka mjölkchokladen och strö den över smeten i formen.
6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet minst 2 timmar, gärna över natten.

Garnera med smält choklad eller färska bär. Jag föredrar bären :)
Servera med enbart garnering eller varför inte lite grädde/glass

September 4th, 2009

Mjölkchokladpannacotta

Det här va jättegott!!!!

Jag råder er att testa – och det är inte alls svårt att göra. Se bara till att planera in att göra den i tid!

Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 msk socker
100 g mjölkchoklad
0.75 st gelatinblad

Gör så här
1. Blötlägg gelantinbladet i en skål med vatten i cirka 5 minuter.
2. Koka undertiden upp grädde och socker. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock.
3. Ta upp gelantinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i den varma grädden och rör om så att det smälter.
4. Hacka chokladen och lägg i bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om väl.
5. Häll upp i 2-4 koppar eller glas och ställ dem kallt i kylen cirka 3 timmar tills de stelnat helt.
6. Servera med färsk frukt, gärna hallon och björnbär

September 1st, 2009

Ingrids vintersallad

ca 8 personer

Ingredienser
2 äpplen
1 apelsin
1 salladskålshuvud
1 dl creme fraichce
25-50 g hackade nötkärnor

Gör såhär
1. Hacka alla ingredienser och lägg i en bunke
2. Blanda i creme fraiche och blanda till sist i de hackade nötkärnorna

Jättegott till vilken middag som helst, framförallt under vintern.

September 1st, 2009

Bodils citronkaka

Ingredienser
Pajdeg
200 g vetemjöl
125 g smör
2 ägg
50 g socker
1 tsk salt

Citronkräm: (gör 2 satser)
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 citron – skal och saft
75 g socker

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Gör pajdegen och tryck ut i formen
3. Vispa ihop citronkrämen
4. Häll i citronkrämen i skalet och sätt in i ugnen
5. Sätt klockan på 35 minuter
6. Lägg över folie efter halva tiden
7. Servera med vispad grädde

September 1st, 2009

Picknickbröd

ca 32 stycken

Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl olja
1 msk socker
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
+ exempelvis ostfyllning

Gör såhär
1. Baka ihop degen och låt jäsa övertäckt i ca 30 minmuter
2. Sätt ugnen på 200 grader
3. Kavla ut degen till en tunn platta
4. Skär degen i 32 fyrkanter
5. Riv 250 gram ost och fördela på fyrkanterna
6. Vik ihop till trekanter och tryck till kanterna väl
7. Jäs på plåt ca 30 minuter
8. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter

Tips på andra fyllningar: Rotsaksfräs, köttfärsröra, svamp- och skinkfräs.