Archive for October, 2009

October 26th, 2009

Chokladbakelser med vaniljglass och hallon

Så goda chokladbakelser som var oförskämt lätta att göra!

Ingredienser
100 g smör
200 g mörk choklad
1/2 dl starkt kaffe
2 ägg
2 äggulor
1/2 dl strösocker
vaniljglass till servering
hallon till servering

Gör såhär
1. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2. Dra av kastrullen från plattan, bryt chokladen i mindre bitar och låt dem smälta i smöret.
3. Rör därefter ner kaffet och låt svalna lite.
4. Vispa ägg, äggulor och strösocker vitt och pösigt.
5. Vänd försiktigt ner chokladsmeten i äggvispet.
6. Häll upp smeten i små ugnsfasta formar (de brukar inte behöva smörjas). (hit kan förberedas)
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 8 minuter.
8. Ytan ska ha stelnat, men bakelserna ska fortfarande vara lösa i mitten.
9. Låt svalna ett par minuter och servera sedan tillsammans med vaniljglass.

October 26th, 2009

Chokladmousse i chokladformar

Gu va gott! Lite pilligt, men inte så farligt och fantastiskt gott och lyxigt att bjuda på. På bilden serverat med chokladbakelser, vaniljglass och hallon.

Ingredienser
Formar
125 g mörk choklad

Chokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
1 dl kesella

Gör såhär
Formar
1. Bryt den mörka chokladen till formarna i bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad.
2. Pensla ett ganska tjockt lager choklad på insidan av muffinsformar i papper. Använder du tredubbla pappformar går det lättare.
3. Sätt in i kylen i några minuter, ta sedan ut och bred ytterligare ett lager choklad på kanterna. (Då förhindrar du att chokladformarna går sönder när du ska ta bort muffinsformen)
3. Låt formarna stelna i kylen i minst en timme. Pilla bort formarna och ställ i kylen igen.

Chokladmousse
1. Bryt mjölkchokladen till moussen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt svalna.
2. Vispa grädden fluffig.
3. Mät upp kesellan i en ganska stor bunke och låt den och vispgrädden stå i rumstemperatur i 30–40 minuter. Detta gör man för att ingredienserna ska få samma temperatur. Blandar man varm choklad med kalla mejeriprodukter skär sig moussen lätt.
4. Rör ner den avsvalnade chokladen i kesellan.
5. Vänd även ner den vispade grädden med en slickepott och rör försiktigt ihop till en fluffig mousse.
6. Fördela moussen i chokladformarna och låt stå kallt fram till servering. (Jag använde en sprits för att lägga i moussen i formarna)

Enjoy!

October 26th, 2009

Fläskfilé med skruvade potatis och pepparsås

Fantastisk 3 rätters middag i lördags där vi till varmrätt serverade fläskfilé med härliga skruvade potatis och fars fantastiska pepparsås. Det kan inte gå fel!! :)

6 personer

Ingredienser
900g fläskfilé
olivolja
2 vitlöksklyftor
en skvätt soya
lite viltfond
salt & peppar

1,5 kg potatis
vitlöksolja
flingsalt

Gör såhär
1. Putsa fläskfiléerna och lägg i en påse med marinaden (hit kan du förbereda)
2. Skala eller tvätta potatisen
3. Använd en “dekorationsskruv” för att skruva potatisen till härliga serpentiner och lägg dem på en plåt.
4. När all potatis ligger på plåten, pensla över lite vitlöksolja
5. Sätt in i mitten/övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen fått färg. Man kan även sätta på grillen lite på slutet.
6. När du är färdig med potatisen och satt in den i ugnen, stek fläskfilén runt om och lägg den sedan i en ugnssäker form.
7. Ställ sedan in fläskfilén under potatisen i ugnen och ta ut den där den är ca 65 grander inuti.

Servera med den fantastiskt goda pepparsåsen (2 satser) och en härlig sallad :)
Pepparsåsen kan förberedas och bara värmas innan servering.

Hoppas ni tycker det här e lika gott som vi tyckte :) Enjoy!

Tags:
October 22nd, 2009

Hemmalagad pytt

För mig så finns det inget som känns så skönt som när man gör något från grunden. Tänk vad skönt att det kan vara lika lätt att göra en egen pytt i panna som att köpa en i frysdisken. Och det är ju så härligt att man kan variera sig mellan gångerna man gör rätten. Experimentera lite du med vettja!

Ingredienser
4 potatisar
2 morötter
1 liten palsternacka
1 rödlök
1 zucchini
1 röd paprika
kassler
chilikrydda
2 vitlöksklyftor

Gör såhär
1. Hacka alla ingredienser i små kuber (önskad storlek)
2. Stek allt på mellanvärme i en gryta och krydda efter önskad smak – jag valde chili och vitlök

Njut av din hemmagjorda pyttipanna med stekt ägg och ev en sallad.

Enjoy!

Tags:
October 22nd, 2009

Spenatsoppa med kokt ägg

Härligt gott och nyttigt! Absolut något jag kommer göra igen!

Ingredienser
300 gram fryst bladspenat
1 st gul lök(ar)
1 dl gräslök, hackad
8 dl grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 msk flytande margarin
salt och peppar
4 st ägg
Bröd

Gör såhär
1. Koka äggen.
2. Skala och finhacka löken.
3. Hacka den tinade bladspenaten grovt.
4. Fräs lök och spenat i flytande margarin i en kastrull.
5. Tillsätt buljong och grädde och låt koka 3-4 minuter.
6. Red av en aning med vetemjölet utrört i lite vatten.
7. Lägg i gräslöken och smaka av med salt och peppar.
8. Servera soppan med hårdkokta ägghalvor och bröd.

October 22nd, 2009

Fantastiskt bröd

Fick helt plötsligt för mig att baka bröd, på en vardag.
Hur ska jag ha tid med det? :)
Jo, ett bröd som blir galet gott men där man slipper all jäsning – härligt! Klart på en timme :)

1 st

Ingredienser
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild honungsyoghurt (eller annan smak)
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Rör i yoghurt, honung och sylt.
4. Häll ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min – 1 tim.
6. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Du kan naturligtvis ändra lite i ingredienslistan – som jag alltid säger. Nästa gång ska jag testa att lägga i lite tranbär och kanske lite torkade aprikoser. Mums!

October 22nd, 2009

Bön- och köttfärsröra med pitabröd

Gott och enkelt, vad mer kan man önska?

Ingredienser
400g nötfärs
1 gul lök
1 burk vita bönor i tomatsås
1 liten burk majs
1 burk krossade tomater
½ chilifrukt
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk basilika
fetaost
pitabröd

Gör såhär
1. Det är faktiskt inte svårare än att börja med att bryna köttfärsen med hackad lök
2. Sedan häller du i alla andra ingredienser (förutom fetaosten) och låt det koka ihop
3. Krydda med det du känner för och smaka av tills du är nöjd – sen är maten färdig :)

Servera med pitabröd och fetaost. Antingen så häller man i röran i pitabrödet eller så gör man som jag gjorde, skär varje pitabröd i 4 delar och använd brödet som “gaffel”.

Tags:
October 20th, 2009

Naanbrödspizza

Detta är verkligen lätt att göra och mycket gott alternativ till pizzan från pizzerian :)

2 personer

Ingredienser
2 naanbröd
lite krossade tomater
1 vitlöksklyfta
lite färska basilikablad (om man vill)

Förslag på topping
skinka
riven ost
ruccola
1 rödlök
1 tomat
6 champinjoner

Gör såhär
1. Lägg naanbröden på en plåt med bakplåtspapper
2. Blanda krossade tomater med vitlök och basilika i en skål
3. Bred sedan ut tomatröran på naanbröden
4. Lägg på önskad fyllning och toppa med osten
5. Grädda i mitten av ugnen (ca 225 grader) i mellan 10-15 minuter tills osten fått lite färg.
6. Lägg sedan på ev ruccola eller andra ingredienser som inte ska vara med i ugnen.

Enjoy!!!

Tags:
October 20th, 2009

Vecka 43 -09

Denna veckas mat är fifty-fifty sånt som vi gjort tidigare och nytt :)
Det är ju alltid kul att testa något nytt
Fredag: AW ute på stan :)
October 14th, 2009

Potatistoppar

Som kokostoppar men ändå inte :)

Ingredienser
Potatis
1 ägg
en skvätt mjölk
salt & vitpeppar

Gör såhär
1. Koka potatisen i ca 20 minuter, se till så de e riktigt färdiga
2. Häll av potatisen och mosa med en stöt eller gaffel.
3. Blanda sedan i ett ägg och en skvätt mjölk – vispa till en slät mos med elvispen
4. Blanda i klippt dill, lite vitpeppar och salt – smaka av
5. Lägg moset i en sprits och spritsa ut “toppar” på en plåt (med bakplåtspapper)
6. Sätt in i ugnen (225 grader) i ca 10-15 minuter eller tills topparna fått en gyllenbrun färg på toppen.

Detta är ett lite lyxigare sätt att äta klassisk potatismos på. Härligt när man kan göra nåt så gott och lätt som potatismos till en delikatess :)

Enjoy!