Archive for May, 2009

May 22nd, 2009

Fyllda champinjoner


Ingredienser
Fetaost
Soltorkade tomater
Stora champinjoner
Vitlök
Philadelphiaost med smak av tomat och basilika

Gör så här
1. Ta bort stammen på champinjonerna och använd en tesked för att gröpa ur “hattarna” så mer fyllning får plats
2. För att få hattarna att stå still, skär av en tunn bit på “hatt-toppen” (eller vad man nu kan kalla det)
3. Blanda philadelphiaosten, hackade soltorkade tomater och fint hackad vitlök i en skål
4. Fyll hattarna med gojset och toppa med fetaost
5. In i ugnen, ca 250 grader, ca 10 minuter eller tills fetaosten fått färg och det bubblar i svamparna.

Hoppas ni gillar detta lika mycket som jag gör. Det bästa med fyllda champinjoner är att man kan fylla dem med vad man vill. Min fyllning ovan är bara ett tips! Ett mycket gott tips! Enjoy!

May 22nd, 2009

Medelhavsinspirerad kycklinggnocchi


Ingredienser
½ grillad kyckling
1 påse gnocchi
200 gram fetaost
4 soltorkade tomater
1 handfull spenat och ruccola sallad
1 rödlök
100 gram champinjoner

några skivor focaccia bröd

Gör såhär
1. Pilla kycklingen
2. Koka gnocchin enligt instruktioner på paketet
3. Skär svamp och lök i “lagom” bitar och stek lätt i en stekpanna
4. När gnocchin är färdig, häll av vattnet och lägg gnocchin i stekpannan med grönsakerna
5. Skär de soltorkade tomaterna och fetaosten i mindre bitar och lägg även dessa i stekpannan, men bara en pytte-stund
6. Lägg allt i en skål o rör runt

Servera med valfri sås eller utan och lyxa gärna till det med lite focaccia

Enjoy!

May 14th, 2009

Crostini med romröra

Lätt, uppskattat och känns lite lyxigt!

Ingredienser
2 brukar röd stenbitsrom
1 kruka gräslök (klippt smått)
1 rödlök (fint hackad)
3-5 dl gräddfil el motsvarande
Crostini

Gör så här
1. Blanda rom, rödlök, gräslök och lagom mängd gräddfil i en skål
2. Färdigt att servera direkt!!

Tips! Låt gästerna själv lägga röran på crostinin. Om röran får ligga för länge på crostinin så blir den fuktig och seg.

May 14th, 2009

Tonfiskrullar

Det här går alltid hem hos gästerna och är otroligt lätt att göra!

Ingredienser
Tunnbröd
2 små burkar tonfisk i vatten
2 rödlök (småhackad)
1 kruka dill (klippt)
3-5 dl gräddfil

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser utom tunnbrödet
2. Lägg ut lite röra på tunnbrödet och bred ut över hela
3. Rulla ihop från långsidan och skär sedan i mindre bitar
4. Sätt i en tandpetare i varje rulle – Färdigt!

May 14th, 2009

Seabreeze-bål

Fantastiskt god inför sommaren. Supergod både med och utan sprit!

Ingredienser
8 dl tranbärsjuice
5 dl blond grapefruktjuice
2 apelsiner
mynta
is

Gör så här
1. Blanda juicen i en stor karaff eller skål.
2. Skär grapefrukt i skivor.
3. Lägg dem i bålen.
4. Servera med isen i glasen eller i bålen.

May 14th, 2009

Basilika och limerisotto med baconlindad kyckling

Jättegott och något man kanske vanligtvis inte gör, men inte alls svårt!

Ingredienser
4 kycklingfiléer
1 pkt bacon eller lufttorkad skinka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör eller olja
2 dl risottoris
4 dl höns- eller grönsaksbuljong
1 lime
1 kruka färsk basilika
1-2 dl nyriven parmesan
salt & peppar

Gör risotton så här
1. Finhacka lök och vitlök
2. Fräs i smör eller olja
3. Tillsätt ris och låt fräsa ytterligare utan att få färg
4. Sänk värmen, häll på varm buljong under omrörning
5. Låt risotton koka ihop i ca 18 minuter
6. Riv skalet på limefrukten och pressa ur saften
7. Strimla basilikan
8. Vänd ner basilika, limesaft och ost
9. Servera med ost, basilika & limeskal
10. Krydda med flingsalt och peppar

Fixa kycklingen
1. Linda kycklingfiléerna med bacon eller skinkan
2. Krydda lite med svartpeppar och salt
3. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter på 225-250 grader

May 14th, 2009

Het laxgryta

Ingredienser
1 purjolök
1 finhackad vitlök
2 morötter
2 dl kokosmjölk
1 tsk röd currypasta
2 msk fisksås
1-2 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
Lax i kuber
Bulgur
Sallad

Gör så här
1. Fräs purjolök, finhackad vitlök & hyvlade morötter
2. Blanda i ca 2 dl kokosmjölk
3. Puttra lite
4. Blanda i ca t tsk röd currypasta och 2 msk fisksås
5. Rör om
6. Häll i 1-2 dl vatten + en buljongtärning
7. Lägg i laxbitarna
8. Dra av plattan och låt stå på eftervärme
9. Servera med bulgur och sallad

May 14th, 2009

Kinesisk köttfärsröra i pitabröd

Ingredienser
1 gul lök
300 g vitkål
100 g champinjoner
300 g blandfärs/nötfärs
1 köttbuljongtärning
2 krm salt
1 krm peppar
1 tsk kinesisk soja
50 g solrosskott
6 pitabröd
1 dl crème fraiche
2 msk sweet chilisås

Gör så här
1. Skala, halvera och skär löken i skivor. Skär vitkålen i strimlor. Skär champinjonerna i skivor. Fräs grönsakerna i en stor stekpanna. Lägg grönsakerna åt sidan.
2. Stek blandfären is 3–4 minuter. Smula ner köttbuljongtärningen under stekningen. Tillsätt 2 krm salt och 1 krm peppar.
3. Tillsätt grönsakerna och soja. Avsluta med att röra ner solrosskotten.
4. Värm pitabröden enligt anvisning på förpackningen. Fyll pitabröden med köttfärsröran och servera med crème fraiche blandat med sweet chilisås.

May 14th, 2009

Fläskfilé med svampgnocchi och björnbärssås

Mycket gott och inte alls svårt att tillaga – lite lyxigt

Ingredienser
700 g fläskfilé (eller lammfilé)
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 1/2 msk balsamvinäger
3 msk konc kalvfond
1/2 tsk rosmarin
1 dl björnbärsmarmelad
ev majsstärkelse (Maizena)
250 g blandad svamp (t ex champinjoner, shiitake och ostronskivling)
1 påse färsk gnocchi (500 g)
1/2 påse sallad, t ex mâchesallad (35 g)
smör, salt, peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Putsa köttet. Bryn det runtom i en het stekpanna i 1 msk smör. Lägg köttet i en ugnssäker form. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55–60° C för lammfilé och 70°C för fläskfilé.
3. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör. Tillsätt vin, vinäger, fond, rosmarin, 2 krm salt och 1/2 krm peppar. Låt koka ihop till hälften. Sila såsen. Blanda i marmeladen och låt koka upp. Red ev av med majsstärkelse. Rör ner 1 msk smör.
4. Grovhacka svampen och fräs den gyllenbrun 5–6 minuter i 1 msk smör. Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen. Häll av gnocchin och låt steka med svampen på medelhög värme i 1–2 minuter. Ta av från plattan och låt svalna något. Blanda i salladen och servera med köttet i skivor och björnbärssåsen.

May 14th, 2009

Gnocchi med diverse gott

Ingredienser
1 påse färsk gnocchi
1 pkt bacon
champinjoner
sparris
soltorkade tomater
avokado

Gör såhär
1. Koka upp vatten och lägg i gnocchin
2. Skär champinjoner och sparris i lagom bitar – stek i lite smör
3. Lägg sedan i bacon och stek på medelvärme
4. Ta upp med hålslev när gnocchin kommit upp till ytan
5. Lägg gnocchin i stekpannan med de andra ingredienserna
6. Skär de soltorkade tomaterna i lite mindre bitar och lägga även dessa i stekpannan.
7. Efter en kort rundrörning – lägg upp på tallriken
8. Servera med avokado