Site Overlay

Fläskfilé med svampgnocchi och björnbärssås

Mycket gott och inte alls svårt att tillaga – lite lyxigt

Ingredienser
700 g fläskfilé (eller lammfilé)
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 1/2 msk balsamvinäger
3 msk konc kalvfond
1/2 tsk rosmarin
1 dl björnbärsmarmelad
ev majsstärkelse (Maizena)
250 g blandad svamp (t ex champinjoner, shiitake och ostronskivling)
1 påse färsk gnocchi (500 g)
1/2 påse sallad, t ex mâchesallad (35 g)
smör, salt, peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Putsa köttet. Bryn det runtom i en het stekpanna i 1 msk smör. Lägg köttet i en ugnssäker form. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55–60° C för lammfilé och 70°C för fläskfilé.
3. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör. Tillsätt vin, vinäger, fond, rosmarin, 2 krm salt och 1/2 krm peppar. Låt koka ihop till hälften. Sila såsen. Blanda i marmeladen och låt koka upp. Red ev av med majsstärkelse. Rör ner 1 msk smör.
4. Grovhacka svampen och fräs den gyllenbrun 5–6 minuter i 1 msk smör. Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen. Häll av gnocchin och låt steka med svampen på medelhög värme i 1–2 minuter. Ta av från plattan och låt svalna något. Blanda i salladen och servera med köttet i skivor och björnbärssåsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *