Archive for August, 2009

August 30th, 2009

Mormors laxsås

Denna såsen e lite meckig o göra, men det e värt det.

Den e verkligen skitgod till framförallt varmrökt lax. Testa tycker jag!

ca 5 personer

Ingredienser
3 dl vispgrädde
1 dl kaffegrädde
4 dl majonäs
saft från ½ citron
1 msk socker
2 dl finhackad ättiksgurka
2 stora gula lökar
3 st finhackade äpplen
2 knippe dill

Gör såhär
1. Vispa kaffegrädde och vispgrädde i en bunke
2. Rör ner majonäsen, citronsaften och sockret
3. Hacka ättiksgurka, lök och äpplen i så små bitar som du kan – rör efterhand ner i såsen
4. Klipp sedan dillen med sax så det blir smått smått, och rör sedan ner i såsen.

Oslagbar sås till fisk. Lovar resultat!

August 27th, 2009

Mammas vattenfranska

Supergoa bullar (ja i Skåne säger vi bullar, men man kan även säga rundstycken eller frallor). Goda till frukost, fika eller servera till middagen.

 

ca 15 stycken
Ugn: 250 grader

Ingredienser
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten – (37 grader)
1 tsk salt
1 msk socker
3 msk rapsolja el motsvarande
10-13 dl vetemjöl

Gör såhär
1. Smula ner jästen i assistenten eller bunken
2. Häll i lite av det fingervarma vattnet för att lösa upp jästen – häll sedan i resten
3. Häll i olja, salt och socker och vänta några sekunder tills det löser sig. ( I assistenten klarar det ju sig själv, men bakar du i bunke så rör runt tills det löst sig)
4. Pudra sedan i mjölet lite i taget (jag brukar använda en mindre sil för att pudra i mjölet) Anledningen att jag inte bara häller i mjölet är att bullarna blir mycket fluffigare om man pudrar i den. Oftast så behövs inte mer än 10-11 dl mjöl. Degen ska vara riktigt kladdig – då blir bullarna fluffigare.
5. Degen ska inte jäsa i buken, så när du är nöjd med degen, häll ut den på ett mjölat underlag och gör direkt bullar och lägg på plåtar.
6. Bullarna ska jäsa ca 30 minuter på plåten under en bakduk/handduk
7. Innan du ställer in plåtarna i ugnen kan du välja att pensla med ägg och strö på exempelvis sesam- eller vallmofrön. Men vill du så är det lika gott att bara sätta in dem i ugnen som de är.
8. Grädda i mitten av ugnen i mellan 7-10 minuter tills de fått en fin färg.
9. Ta ut ur ugnen och låt svalna på ett galler med en handduk över.
10. För att de ska hålla sig riktigt goda och färska så är det bäst att lägga bullarna i plastpåsar, suga ut luften och frysa in. Ta upp och tina bullarna när du ska äta dem.

Mums – börjar ju sakna mamma när man bakar de här bullarna :)

Hoppas ni gillar dem lika mycket som jag gör!

August 27th, 2009

Taccopaj

Jättegott!!!! Här kan man ju leka hur mycket som helst med vad man vill ha i!

Lysande middag och passar perfekt att frysa för matlådan :)

6-8 portioner

Ingredienser
800 g köttfärs
2 pkt taccokrydda
1 burk taccosås
300g smör
5 dl vetemjöl
3 dl creme fraiche
cocktailtomater
riven ost
1 lök

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Blanda mjöl och smör till en grynig massa – tillsätt lite vatten och knåda ihop en deg
3. Tryck ut degen i en form och förgrädda sedan i ugnen i 10 minuter
4. Bryn köttfärsen och blanda i taccokryddan + vatten, låt koka in i några minuter
5. Blanda i taccosåsen och creme fraichen med köttfärsen och lägg sedan köttfärsen i pajskalet
6. Lägg halverade cocktailtomater över hela toppen på pajen
7. Avsluta med att strö riven ost över pajen
8. Sätt in i ugnen i 10-15 minuter tills osten smält och fått en najs färg.

Servera med en härlig sallad och varför inte lite vitlöksbröd.

Enjoy!

August 27th, 2009

Klassiska Kokostoppar

Lika gott som alltid och tar ingen tid att göra. Ska du ha gäster och 30 minuter på dig innan de kommer – gör kokostoppar :)

Ingredienser
50 g smör
2 st ägg
1 dl socker
5.5 dl kokosflingor
rivet skal av 1 st lime

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och rör samman med övriga ingredienser.
3. Låt smeten vila en stund, ca 10 minuter.
4. Klicka ut smeten och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
6. Låt kokostopparna stelna i kylen.

August 26th, 2009

Vecka 35 -09

Denna vecka blir det blandad kompott av godsaker på menyn

Måndag: Currykyckling med rotsaker och currysås
Tisdag: Kycklingpytt
Onsdag: Elins gröna ärtsoppa
Torsdag: Taccopaj
Fredag: Kycklingsallad på tåget

Det ska nog bli gott serru!

August 26th, 2009

Kycklingpytt

När jag gjorde “pytten” igår så var jag fortfarande sugen på curry så det fick bli det två dagar i rad. Men det blev Ohhhh så gott. Tänk att slippa Findus Oxpytt och göra något nyttigt, färskt och läckert från scratch!


4 portioner

Ingredienser
2 potatisar
1 liten palsternacka
1 morot
½ sötpotatis
½ zucchini
1 rödlök
1 röd paprika
olivolja
3 kycklingfiléer
curry, salt, peppar

Gör såhär
1. Skär kycklingen i mindre bitar, lägg i en skål och krydda med curry, salt och peppar efter smak. Lägg åt sidan
2. Skär alla grönsakerna i små tärningar och lägg i en ugnssäker form, häll över lite olivolja och salta och peppra
3. Sätt in i ugnen, 200 grader, i ca 10 minuter och rör om med jämna mellanrum
4. Ta fram ett stekjärn, hetta upp lite olivolja och smör och stek kycklingen – lägg sedan åt sidan
5. Ta ut grönsakerna ur ugnen och häll i stekjärnet. Stek en stund tills grönsakerna är färdiga och har fått en fin stekyta.
6. Frivilligt – stek ett ägg eller två – för mig är det ju självklart att ha ägg till “pytten” 7. Om kycklingen svalnat, släng den på järnet i några sekunder innan du lägger upp maten på tallriken.

Mumma!!! Enjoy!

Tags:
August 26th, 2009

Currykyckling med rotsaker och currysås

Det här blev jättegott! Kände ett starkt sug efter curry – va väl länge sen sist, så den här rätten la sig perfekt i munnen :) Sen kom några barndomsminnen fram när jag gjorde såsen… kan tänka mig att vissa kommer rynka på näsan, men när jag va liten och vi åt grillat så va standardsåsen en kall sås med banan och curry. Testa den innan du dömer den.. om man gillar en söt sås så e den perfekt.

Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 banan
1 rödbeta
1 zucchini
½ aubergine
½ röd paprika
broccoli
2 potatis
3 dl turkisk yoghurt eller liknande
curry, salt, peppar

Gör såhär
1. Behåll kycklingfiléerna som de är eller skär dem i mindre bitar
2. Lägg kycklingen i en skål och häll på curry och blanda runt. Mängden curry beror på hur stark smak du vill ha. Planera stek eller grillnign av kycklingen så den är färdig samtidigt som grönsakerna i ugnen. jag grillar gärna min kyckling på min OBH-Nordica innegrill och det går i ett nafs. Starkt rekommenderat att köpa en sån.
3. Tvätta alla grönsaker förutom rödbetorna och skär dem i “lagom” bitar, lägg i en ungssäker form, häll över lite olivolja och sätt in i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter eller tills grönsakerna är färdiga.
4. Skala rödbetorna och riv på den grova sidan på rivjärnet. Sen e det färdigt
5. Skala bananen och lägg i en skål, blanda med turkisk yoghurt och häll i curry. Blanda och smaka av så såsen blir så smakrik som du vill ha den.

Enjoy! Jag hoppas ni ska gilla rätten lika mycket som jag gjorde. Gör den till din egen! Curry va mitt val för dagen men det går ju lika bra med chili eller bara klassisk salt och peppar.

Tags:
August 18th, 2009

Lövbiffsrulle med vitlöksfyllning och teriyakiglaze

Jättegod smakkombination som jag absolut råder er att testa! Om ni inte vill köra med lövbiff så testa med nåt annat kött eller kyckling… det blir säkert lika bra det.

Ingredienser
4 stora skivor lövbiff
1 burk bonjour vitlöksost
teriyakisås
sesamfrön

Fetaostsås
½ pkt fetaost
3 dl turkisk yoghurt

Gör såhär
1. Lägg ut lövbiffarna plant och bred ut vitlöksosten över hela köttbiten.
2. Lägg en större klick vitlöksost där mitten på rullen kommer att bli
3. Ta chansen att de inte delar på sig eller sätt ihop rullarna med tandpetare så de inte delar på sig under stekningen
4. Stek lövbiffarna så de får färg runt om + så de blir färdiga inuti
5. När de är färdiga, häll teriyakisås över så de blir sådär riktigt gojsiga runtom
6. Lägg sedan upp dem på ett fat, komplettera eventuellt med mer teriyakisås och strö sedan sesamfrön över
7. Såsen: Smula fetaosten ner i en skål och rör sedan samman med yoghurten. Mycket gott!

Servera med en grönsallad och ditt eget val av ytterligare tillbehör. Vi gjorde en panna med blandade rotsaker vilket blev hur smarrigt som helst :)

Enjoy!

Tags:
August 17th, 2009

Kycklingburgare med mangosalsa

Det här va jättegott!
O det blir ju bara lyxigare när man gör sina egna “pommes” (klyftpotatis) till.

Ingredienser
400 g kycklingfärs
2 st salladslökar
1 klyfta vitlök
1 st röd chili
½ kruka färsk koriander
1 msk sweet chilisås
2 tsk japansk soja
½ st lime
svartpeppar från kvarn
1 tsk flingsalt
olivolja
4 st hamburgerbröd
Några blad sallad
2 st bifftomater
1 st rödlök

Mangodipp
½ st mogen mjuk mango (eller fryst mango)
½ kruka mynta
2 dl tjock grekisk yoghurt
1 msk mango chutney
svartpeppar från kvarn

Gör så här
1. Sätt på grillen
2. Skiva det gröna på salladslöken i tunna skivor, hacka vitlök, chili och koriander fint och vänd samman med färsen.
3. Smaksätt färsen med sweet chilisås, soja, skal och saft från hela limen, svartpeppar och flingsalt.
4. Forma färsen till 4 stora burgare, gnid in dem med olivolja och flingsalt och grilla dem på bägge sidor.
5. Grilla bröden och bred lite av salsan på insidan av dem.
6. Lägg på salladsblad, skivad tomat, skivad rödlök och kycklingburgare. Servera med mangosalan.
7. Mangosalsa: Skala mangon och tärna den fint. Finhacka myntan och blanda samman samtliga ingredienser.ALT. Tina den frysta mangon, hacka eventuellt i mindre bitar och blanda ihop med de andra ingredienserna.

Tags:
August 17th, 2009

Veckans matsedel v34 -09

Såhär ser matsedeln ut för denna veckan!

Måndag: Grekiska köttbullar med potatis och tzatziki
Tisdag: Blodpudding och himmagjord rösti
Onsdag: Färsk gnocchi & grillad kyckling med fetaoströra
Torsdag: Tomatsoppa
Fredag: Kycklingburgare med mangosalsa