Site Overlay

Polkagriskola

För en dryg vecka sedan hade vi glöggmys med lite vänner. Jag och en väninna hade bakat julgodis någon dag innan och vi var spända på att se vad gästerna skulle tycka. Denna kola gick åt som smör i solen så den kan jag absolut rekommendera. God jul!


Ingredienser
100 g smör
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 msk honung, flytande
2 dl strösocker

Garnering
100 gpolkagrisar, äkta

Gör såhär
Här är en variant på kola med knaster av polkagris. Godast blir det med traditionella gammaldags polkagrisar. Honung gör att kolan inte sockrar sig lika lätt.
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 min. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 min, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *