Mammas Semlor

Alla älskar väl februari – Semmeltid, eller som vi säger himma i Skåne, Fastlagsbullar!!

Ingredienser:
150 gram smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
50 gram jäst för söta degar
12-14 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ägg till pensling

Gör såhär:
1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölk, salt, socker och ägg
2. Värm degspadet till 37 grader
3. Smula jästen i en bunke
4. Häll i lite av degspadet och lös upp jästen – sedan i med resten av degspadet
5. Pudra i mjölet – ca 12 dl
6. Jäs i bunken i ca 45 minuter
7. Knåda degen och rulla bullarna – lägg på plåt
8. Jäs på plåt under duk i ca 30 minuter
9. Pensla med ägg o baka i mitten av ugnen (stora bullar 8-10 min, små bullar 5-8 min)
10. Låt svalna på galler med bakduk över

I vår familj river vi mandelmassan och blandar i grädden, skär bullen på mitten och lägger grädden emellan. O sen som toppen över i:et så pudrar vi med florsocker.

Jag har dock insett att semlor kan bidra till häftig diskussion då vi i vårt avlånga land äter semlor på tusen olika sätt. Min lösning på detta har varit att alla får göra sina egna semlor: baka bullar, fixa mandelmassa och vispad grädde, sen får dina gäster göra som de själv vill. Alla nöjda och glada :)

Enjoy!

Leave a Reply









Current ye@r *