Site Overlay

Morotsbullar

Detta recept baserar sig på min mammas klassiska recept på vattenfranska. Det är superlätt och tar inte så lång tid att baka eftersom de bara ska jäsa på plåten. Denna gång testade jag att riva i morötter och det blev väldigt bra. Testa själv!

Ugn: 250 grader
Antal: ca 18 80-grams bullar

Ingredienser
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten – (37 grader)
1 tsk salt
1 msk socker
3 msk rapsolja el motsvarande
10-13 dl vetemjöl
ca 3 morötter

Gör så här
1. Smula ner jästen i assistenten eller bunken
2. Häll i lite av det fingervarma vattnet för att lösa upp jästen – häll sedan i resten
3. Häll i olja, salt och socker och vänta några sekunder tills det löser sig. ( I assistenten klarar det ju sig själv, men bakar du i bunke så rör runt tills det löst sig)
4. Pudra sedan i mjölet lite i taget (jag brukar använda en mindre sil för att pudra i mjölet) Anledningen att jag inte bara häller i mjölet är att bullarna blir mycket fluffigare om man pudrar i den. Oftast så behövs inte mer än 10-11 dl mjöl. Degen ska vara riktigt kladdig – då blir bullarna fluffigare.
5. Degen ska inte jäsa i buken, så när du är nöjd med degen, häll ut den på ett mjölat underlag och gör direkt bullar och lägg på plåtar.
6. Bullarna ska jäsa ca 30 minuter på plåten under en bakduk/handduk
7. Innan du ställer in plåtarna i ugnen kan du välja att pensla med ägg och strö på exempelvis sesam- eller vallmofrön. Men vill du så är det lika gott att bara sätta in dem i ugnen som de är.
8. Grädda i mitten av ugnen i mellan 7-10 minuter tills de fått en fin färg.
9. Ta ut ur ugnen och låt svalna på ett galler med en handduk över.
10. För att de ska hålla sig riktigt goda och färska så är det bäst att lägga bullarna i plastpåsar, suga ut luften och frysa in. Ta upp och tina bullarna när du ska äta dem.

Hoppas ni gillar dem lika mycket som jag gör! Möjligheterna är ju oändliga på hur man kan variera sig. Testa gärna andra varianter och kommentera gärna om du lyckas hitta en lysande smakkombination.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *