Site Overlay

Fars Jansson

Min fars kända Janssons frestelse. Hoppas ni uppskattar den lika mycket som släkten gör varje midsommar och jul.

Ingredienser
Potatis (gamla, alltså inte nypotatis) Grovstrimlas i matberedare eller skärs i strimlor med kniv
Gul lök (skall “smältas”, låg värme lång tid)
Ansjovis filéer (Abba, Grebbestad i rosa brk) spara spadet!
Smör
Kaffegrädde

Mängder beroende på formens storlek

Gör såhär
1. Smörj formen, börja med potatis, sen lök och sist täck ytan med ansjovis och sist ett lager med potatis.
2. Skär några tunna flarn med smör och lägg överst på potatisen (kallt smör är lättare att skära).
3. Häll över en del av ansjovisspadet.
4. Sätt in i ugnen (225 grader) tills smöret smält. Häll då på lite grädde
5. In i ugnen igen grädda halva tiden (ca. 25 min) häll sedan på lika mycket grädde igen.
6. Ca. 25 minuter till och den är klar. Känn med en gaffel att potatisen är mjuk. Den skall inte vara för blöt så håll koll på mängden grädde. Man kan med fördel använda en glasform så ser man vätskenivån från sidan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *