Site Overlay

Mörk chokladfudge

Mums mums! Supersmarrigt, fastnar inte i tänderna och är lätt att göra!

Ingredienser
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g mörk choklad

Gör såhär
Den här fudgen är lätt att göra och behöver inte lindas in i smör papper. Fudgen blir torr och mjuk, vilket är typiskt för fudge, och den är snällare mot tänderna än seg kola. Den måste koka länge, ungefär 30 min innan den är uppe i 120°. Det är lätt att kontrollera om du har en termometer. Du klarar dig bra utan termometer genom att göra kulprovet. Rör helst inte i fudgen, utan skaka hellre kastrullen lätt någon gång då och då. Glykosen kan du köpa på apoteket eller välsorterad matbutik. Glykos gör att fudgen blir fastare och lätt att skära.

1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°.
2. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om du kan ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande för lös måste den koka längre.
3. När smeten är uppe i 120° rör du ner smör och glykos. Låt koka 1minut. Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter. Rör om och häll upp i en form (20×30 cm) med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna.
4. Ta upp fudgen med smörpapper och skär ut bitar. Förvara svalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *